Videospeler inladen...

Protest in Tunesië blijft doorgaan, één betoger omgekomen

In Tunesië blijven mensen de straat opgaan om te protesteren tegen de prijsstijgingen voor verschillende levensmiddelen. Afgelopen nacht zijn betogingen uitgelopen op geweld. In de stad Tebourka kwam een betoger om het leven.

In verschillende steden, zoals de hoofstad Tunis en de stad Regueb in het centrum van het land, hebben ook vandaag opnieuw enkele honderden mensen betoogd. "Armoede en honger zijn toegenomen. We willen dat de financieringswet wordt ingetrokken", riepen ze.

AFP or licensors

Het protest is gericht tegen de prijsverhogingen die de regering met ingang van 1 januari doorvoerde. Volgens de nieuwe financieringswet zijn benzine, telefonie en verschillende etenswaren duurder geworden. Ook de belastingen werden opgetrokken. De Tunesische regering voerde de maatregelen door onder druk van buitenlandse geldschieters.

Zolang de financieringswet niet wordt ingetrokken, zal het straatprotest doorgaan en zelfs opgevoerd worden, kondigde de grootste oppositiepartij vandaag aan. "De oppositiepartijen komen samen om onze stappen te coördineren, maar we blijven de straat opgaan en we zullen de acties opdrijven tot de onrechtvaardige wet wordt ingetrokken", zegt voorzitter Hamma Hammami van de radicaal-linkse partij.

Botsingen met veiligheidstroepen

De voorbije nacht is zeer onrustig verlopen in verschillende Tunesische steden. In zeker tien steden waren er protestmanifestaties. Hier en daar mondden die uit in botsingen met de veiligheidstroepen.

Dat was onder meer het geval in Tunis en Sidi Bouzid, de stad waar zeven jaar geleden een straathandelaar zichzelf in brand stak, wat de aanleiding werd voor de Jasmijnrevolutie en uiteindelijk zelfs de Arabische Lente.

AFP or licensors

In de stad Tebourka, in het westen van het land, kwam een man van 43 om het leven tijdens botsingen met de veiligheidsdiensten. Hij zou overleden zijn door het inademen van traangas. Er vielen ook vijf gewonden.

Overal in het land werden tientallen mensen gearresteerd, politiemensen en betogers raakten gewond en verschillende gebouwen beschadigd.

Bewogen maand januari

Tunesië is het enige land in de regio waar na de Arabische Lente in 2011  in democratische hervormingen zijn doorgevoerd. Maar de economische ontwikkeling hinkt achterop, waardoor vooral jonge Tunesiërs zich gefrustreerd blijven voelen.

Januari is sinds de Arabische Lente traditioneel een bewogen maand met sociaal protest in Tunesië. Dit jaar is de sfeer extra gespannen in het vooruitzicht van de eerste gemeenteraadsverkiezingen sinds de revolutie. Die zouden in mei moeten plaatsvinden.

Meest gelezen