Video player inladen...

Regering strijkt plooien glad tijdens eerste kernkabinet van 2018

Premier Charles Michel (MR) en zijn topministers hebben samengezeten voor het eerste kernkabinet van het nieuwe jaar. Daar zijn de plooien gladgestreken over de heisa rond staatssecretaris Theo Francken (N-VA). 

"Over tot de orde van de dag." Dat was de teneur op de eerste kern van 2018. "Binnen de regering is het altijd orde van de dag geweest", verzekert vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). "Buiten de regering zijn er een aantal die elkaar af en toe in de haren vliegen, maar binnen de regering hebben we altijd verdergewerkt. Binnen de regering is er geen spanning."

Video player inladen...

Over de kwestie rond Theo Francken liet zijn partijgenoot vicepremier Jan Jambon (N-VA) het volgende optekenen: "Die discussie is uitgeklaard. Het onderzoek is lopende, maar dat gaat niet over het handelen van Theo Francken. Dat gaat over onder welke omstandigheden de uitwijzing naar Soedan al dan niet kan gebeuren". 

Video player inladen...

De ministers hebben ook meteen afspraken gemaakt over de dossiers die ze de komende maanden nog moeten aanpakken. "Er zijn een aantal afspraken gemaakt want er is nog veel werk op de plank en dat werk is nu voor een eerste keer besproken", zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V). "Ik hoop dat we oplossingen vinden in belangrijke dossiers." Het gaat dan onder meer over het energiepact en de kernuitstap.

Belangrijke volgende stap voor de regering is de vertrouwensstemming over Theo Francken komende donderdag in de Kamer. "Ik ben ervan overtuigd dat de premier tekst en uitleg zal geven en dat alle meerderheidspartijen zich achter de premier zullen scharen", aldus Kris Peeters.

Video player inladen...

Meest gelezen