Videospeler inladen...

Steeds meer bedrijven laten werknemers zelf dienstrooster invullen

"Zelfroosteren" zit in de lift. Daarbij vullen werknemers zelf hun dienstrooster in, in samenspraak met hun collega's. Het systeem werd aanvankelijk in de zorgsector ingevoerd, maar het wordt ondertussen ook in andere sectoren gebruikt. Dat staat in Het Nieuwsblad.

Zo'n 40 organisaties gebruiken de software al en dat lijkt een succes te zijn. Leidinggevenden moeten nauwelijks tussenkomen en werknemers kunnen hun job beter afstellen op hun privéleven.

Ook Sarah, een zorgkundige in woonzorgcentrum Hof van Egmont in Mechelen, werkt met het systeem. "In het begin ging het wat moeilijk. Mensen die hier al lang werkten, hadden bepaalde gewoontes, het was dus wel een beetje zoeken, maar uiteindelijk ziet iedereen de voordelen van het systeem."

Haar collega Laura gebruikt het vooral om tijd voor haar gezin te kunnen maken. "Je kunt veto-uren instellen, bijvoorbeeld op woensdagnamiddag, om de kinderen op te vangen. Dan werk je de rest van de week gewoon wat langer."

Meest gelezen