Steve Bannon stapt op als voorzitter van nieuwssite Breitbart News

Steve Bannon, de voormalige topadviseur van Donald Trump, heeft zijn functie bij de uiterst rechtse nieuwswebsite Breitbart News neergelegd. Dat meldt de site in een kort artikel. 

Bannon kwam de afgelopen dagen onder vuur te liggen, omdat hij met zeer kritische uitspraken geciteerd werd in een boek over het presidentschap van Donald Trump. Hij omschreef een ontmoeting van Donald Trump Jr. (de oudste zoon van de president) met een Russische advocate tijdens de presidentiële kiescampagne van 2016 als "verraad". 

Trump reageerde furieus op de uitspraken, die Bannon achteraf probeerde te nuanceren. Zondag liet hij weten dat zijn kritiek vooral gericht was tegen de gewezen campagneleider van Trump, Paul Manafort, die ook bij de ontmoeting was. Manafort had volgens Bannon moeten weten dat de Russen "dubbelhartig, sluw, en niet onze vrienden" zijn. Bannon prees tegelijk Donald Jr. als "patriot" en een "goed man". 

Bannon wordt beschouwd als een van de architecten van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Hij werd dan ook beloond met de functie van adviseur van de president, maar in augustus vorig jaar kwam er een kink in de kabel en moest hij op zoek naar een andere job. Hij keerde terug naar Breitbart News, waar hij sinds 2012 voorzitter was. Breitbart News is een spreekbuis van de ultraconservatieven in de VS.

Breitbart publiceerde een verklaring waarin staat dat de organisatie samen met Bannon zal werken aan een zachte overgang. CEO Larry Solov: "Steve is een waardevol deel van onze nalatenschap. We zullen hem altijd dankbaar zijn voor zijn bijdrages en wat hij ons heeft helpen te bereiken."

Meest gelezen