Video player inladen...

"Vraag het maar aan hem": Thaise premier zet bordkartonnen versie van zichzelf neer voor journalisten

De Amerikaanse president Donald Trump is niet het enige staats- en regeringshoofd dat neerbuigend omspringt met de media. De Thaise premier Prayuth Chan-ocha doet niet voor hem onder. Om lastige vragen van journalisten te vermijden, zette hij tijdens een persconferentie doodleuk een bordkartonnen versie van zichzelf achter de microfoon.

In het filmpje hierboven is te zien hoe premier Prayuth Chan-ocha op het bordes van het regeringsgebouw in de hoofdstad Bangkok kort iets vertelt over de Dag van het Kind die zaterdag in Thailand wordt gevierd.

Daarna laat hij een bordkartonnen versie van zichzelf achter de microfoon zetten. "Als iemand nog vragen heeft over politiek of conflicten, vraag het dan maar aan hem", zegt hij, wijzend op zijn "vervanger". "Bye bye", roept hij nog naar de journalisten, waarna hij resoluut wegstapt.  

Bananenschil

De opgetrommelde journalisten die daarna in beeld komen, zien er niet verbouwereerd of verontwaardigd uit. Ze lachen wat onbeholpen en komen naar voren om selfies te nemen met de kartonnen premier.

Het is ook niet de eerste keer dat Prayuth de media belachelijk maakt. Nog maar enkele weken geleden gooide hij een bananenschil naar een tv-ploeg die hem een vraag wilde stellen, en drie jaar geleden meldde hij dat hij "journalisten die de waarheid niet vertellen" kon laten executeren.

Militaire junta

De bordkartonnen Prayuth is overigens speciaal voor de Dag van het Kind vervaardigd. Er zijn verschillende versies van gemaakt -van een voetballende premier tot een premier in traditionele Thaise kledij. Kinderen die het regeringsgebouw bezoeken, kunnen dan selfies maken met een "premier" naar keuze.

Prayuth Chan-ocha, een voormalige generaal, nam in 2014 met een militaire coup de macht over in Thailand, officieel om een einde te maken aan de politieke crisis in het land. Verkiezingen zijn intussen nog altijd niet gehouden. Prayuth heeft onlangs beloofd dat die er komen in november, maar eerdere beloftes werden steeds herzien.

Hoewel hij zijn legeruniform heeft geruild voor een burgerpak, wordt de regering van Prayuth beschouwd als een voortzetting van de militaire junta. De vrijheid van meningsuiting en de activiteiten van politieke partijen zijn fors ingeperkt in Thailand. Wie kritiek heeft op het regime kan worden opgepakt, aangeklaagd en gevangen genomen. 

Meest gelezen