Maxime Anciaux - All rights reserved

Tweetalige rusthuizen in Brussel vaak enkel Franstalig

Tientallen Brusselse rusthuizen die eigenlijk tweetalig zouden moeten zijn, zijn dat helemaal niet. Dat zegt de N-VA in Brussel.

Het gaat vooral om oorspronkelijk Franstalige rusthuizen die enkele jaren geleden overgedragen werden naar de tweetalige gemeenschappelijke gemeenschapscommissie in Brussel.  Toen werd gehoopt dat die rusthuizen uit zichzelf Nederlandstalig personeel zouden aanwerven, maar volgens  Liesbeth Dhaene van de N-VA is dat niet gebeurd. "In principe konden enkel tweetalige rusthuizen naar het Brussels niveau overgedragen worden, maar dat is eigenlijk niet gebeurd. Uit inspecties blijkt dat er in  amper 3 van de 49 betrokken rusthuizen voldoende Nederlands wordt gepraat."

Overaanbod aan rusthuisbedden

Het Brussels Kennisscentrum Welzijn, Wonen en Zorg erkent het probleem. Toch denkt Herwig Teugels van het kenniscentrum dat de situatie zal verbeteren. "Het klopt dat er een probleem is in de tweetalige rusthuizen, tegelijk is er op dit moment ook leegstand in verschillende Brusselse rusthuizen, ook daar waar er een aanbod is voor Nederlandstaligen. We zitten eigenlijk bijna met een overaanbod aan rusthuisbedden in Brussel. Het probleem zal zich dus gaan oplossen want wie zich niet aanpast aan de wensen van de klant, zal zich uit de markt prijzen."

De Brusselse N-VA vraagt alvast dat er strenger wordt opgetreden en dat er meer middelen komen om de rusthuizen te 'vernederlandsen'.
Naast de Brusselse rusthuizen zijn er ook nog 800 Vlaamse rusthuisbedden in Brussel, in die rusthuizen wordt wel Nederlands gesproken.

Foto: Belga

 

Meest gelezen