Video player inladen...

Noord- en Zuid-Korea willen militaire spanning verminderen

Noord- en Zuid-Korea hebben in een gezamenlijke verklaring aangekondigd om gesprekken te voeren om de militaire spanningen te verminderen. Dat is beslist tijdens een ontmoeting van de twee landen, die plaatsvond in een dorp op de landsgrens. Het was voor het eerst in twee jaar dat ze samenzaten. Er werd ook beslist dat Noord-Korea een delegatie zal sturen naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea volgende maand. 

 In een gezamenlijke verklaring, na 11 uur gesprekken op de grens tussen beide Korea's, is beslist dat Noord-Korea een "hooggeplaatste delegatie" zal sturen naar de Winterspelen in Zuid-Korea. Het zou onder meer gaan om Noord-Koreaanse atleten, maar ook om journalisten en supporters uit het Noorden.

Maar Noord-Korea formuleerde tevens een klacht. Zuid-Korea zou tijdens de gesprekken hebben voorgesteld dat Noord-Korea afstand zou doen van zijn nucleair wapenarsenaal.

De Noord-Koreaanse wapens zijn enkel gericht op de Verenigde Staten, niet op onze broeders, China of Rusland

Ri Son Gwon

“Al onze wapens, inclusief atoombommen, waterstofbommen en ballistische raketten zijn enkel gericht op de Verenigde Staten, niet op onze broeders, China of Rusland", zei hoofdonderhandelaar Ri Son Gwon van de Noord-Koreaanse delegatie. Hij voegde eraan toe dat het nucleaire programma geen probleem vormt tussen Noord- en Zuid-Korea.  

Over het nucleair wapenarsenaal gaat er niet gepraat worden. "Dit is geen zaak tussen Noord- en Zuid-Korea, dit onderwerp bespreken zou negatieve gevolgen kunnen hebben en het risico inhouden dat de goede prestaties van vandaag op niets uitdraaien", waarschuwde Ri Son Gwon.

"Fundamentele oplossing van nucleaire kwestie”

Seoel gelooft dat de verbeterde inter-Koreaanse band en de  overeengekomen maatregelen vandaag, de weg kunnen vrijmaken om een discussie te voeren voor een "fundamentele oplossing" van de nucleaire kwestie in de toekomst, dat zei Zuid-Korea in een aparte verklaring. "We zullen nauw samenwerken met de Verenigde Staten, China, Japan en andere buurlanden in dit proces." 

     Zuid-Korea heeft Noord-Korea gevraagd om de vijandige daden die de spanningen op het schiereiland veroorzaakten te stoppen. “Het Noorden was het erover eens dat vrede in de regio moet worden gegarandeerd”,  aldus het Zuid-Koreaanse ministerie.

Militaire telefoonlijn morgen in gebruik

Vorige week besliste Noord-Korea ook al om de directe rode telefoon tussen beide landen weer in gebruik te nemen. Deze telefoonverbinding zal woensdag opnieuw in gebruik gaan. De telefoonverbinding was bijna twee jaar geleden afgesloten.

De sfeer in de regio is erg gespannen. De Noord-Zuid-ontmoeting komt er nadat het afgelopen jaar verschillende Noord-Koreaanse raket- en kernproeven waren uitgevoerd.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen