VBO-topman Pieter Timmermans

VBO vraagt regering om verder te werken: "2018 mag geen jaar worden van permanente kiescampagne"

Het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen, vraagt de federale regering om voort te werken het komende jaar. De organisatie schuift daarbij vier prioriteiten naar voren: krapte op de arbeidsmarkt, mobiliteit, energie en investeringen. 2018 mag geen jaar worden van permanente kiescampagne, waarschuwt het VBO.  

"De ploeg van premier Charles Michel heeft de voorbije drie jaar op sociaaleconomisch vlak enkele goede resultaten geboekt: de lasten op arbeid en de vennootschapsbelasting werden verlaagd en de loonnormwet werd hervormd. Maar het werk is niet af en het zou zonde zijn als partijpolitieke profilering zou leiden tot de facto onbestuurbaarheid tot na de verkiezingen van 2019", zegt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

De ondernemersorganisatie heeft daarom vier prioriteiten uitgestippeld waarrond de verschillende overheden dit en volgend jaar nog maatregelen zouden moeten nemen. Het gaat om de mismatch op de arbeidsmarkt, mobiliteit, energie en investeringspact.

Tussen vandaag en vrijdag 19 januari organiseert het VBO een actie via sociale media waarbij het elk lid van de federale regering zal uitdagen tot het naleven van een goed voornemen. Aan premier Charles Michel (MR) werd alvast gevraagd hoe die het investeringspact verder wil uitrollen in 2018.

"Na jaren van onderinvestering is het hoog tijd om opnieuw in te zetten op gerichte productieve investeringen in onder andere digitalisering, mobiliteit en energie, zonder de noodzaak uit het oog te verliezen om de begrotingssituatie op orde te blijven brengen en zonder de hoge schuldgraad van ons land te vergroten", klinkt het.

Aan minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vraagt het VBO hoe die denkt de ondernemingen te helpen "om de meer dan 130.000 openstaande vacatures in te vullen".

Gelijkaardige boodschap bij Voka

Ook op de nieuwjaarsreceptie van ondernemersorganisatie Voka gisteravond werd de regering-Michel aangemaand om voort te werken. "Jullie moeten boven de strubbelingen staan", stelde voorzitter Paul Kumpen. "Onze concurrentiepositie is al verbeterd, maar het is uitermate belangrijk dat de regering haar werk kan afmaken." De prioriteit voor Voka is een modernisering van de arbeidsmarkt.

"Ik ga het duidelijke en sterke engagement aan om elke week en elke dag, tot de laatste dag van de legislatuur in 2019, nuttig werk te leveren voor de versterking van onze economie", reageerde premier Michel tijdens die nieuwjaarsreceptie.

Meest gelezen