Veroorzaakt pijnstiller ibuprofen vruchtbaarheids­problemen bij mannen? Onderzoekers denken van wel

Deense en Franse wetenschappers hebben een link gevonden tussen het langdurig nemen van de pijnstiller ibuprofen en mogelijke vruchtbaarheidsproblemen bij mannen. Bij de proefpersonen die elke dag een hoge dosis innamen, werden bepaalde hormonen verstoord die essentieel zijn voor de voortplanting. Mannen, wees gewaarschuwd en vermijd ibuprofen? Of loopt het zo’n vaart toch niet?

Eerst en vooral: wie af en toe een pilletje ibuprofen inneemt, tegen bijvoorbeeld koorts of hoofdpijn, hoeft niets te vrezen. De Deense en Franse onderzoekers hebben enkel de effecten van langdurig hoge dosissen bestudeerd. In hun studie kregen 14 mannelijke proefpersonen tussen 18 en 35 jaar dagelijks 2 dosissen van 600 milligram ibuprofen toegediend. De overige 17 mannen kregen een placebo.

Na twee weken al zagen de onderzoekers bij de proefpersonen die ibuprofen innamen een verhoogd aantal luteïniserende hormonen (LH). Die hormonen staan in voor de productie van testosteron in de teelballen. “Als de teelballen niet genoeg testosteron aanmaken, zal het lichaam ter compensatie extra luteïniserende hormonen aanmaken”, zegt professor endocrinologie Dirk Vanderschueren van het UZ Leuven. “Die hoge LH-waarden kunnen dus een indicator zijn van een vroegtijdig probleem in de teelballen. Wat uiteindelijk ook vruchtbaarheidsproblemen met zich kan meebrengen." 

"Meer onderzoek is nodig"

Maar verder waarschuwt professor Vanderschueren dat het veel te vroeg is om uit dit onderzoek al conclusies te trekken. “Het is een goed onderbouwde studie die ik zeker ga blijven volgen, maar de onderzoekers hebben enkel kunnen besluiten dat de proefpersonen die ibuprofen innamen, een verhoogd aantal luteïniserende hormonen (LH) hadden. De studie zegt niet of er ook effectief vruchtbaarheids­problemen zullen optreden.” Ook de onderzoekers zelf zeggen dat dit nog maar een eerste stap is en dat er nog verder en groter onderzoek nodig is. 

In België is ibuprofen enkel in dosissen van 200 en 400 milligram vrij verkrijgbaar. Voor een dosis van 600 of 800 milligram heb je een doktersvoorschrift nodig. De bijsluiter raadt aan om ibuprofen enkel gedurende een zo kort mogelijke periode te gebruiken. Maar wie langdurig 3 keer per dag een dosis van 400 milligram inneemt, komt al aan dezelfde dosis van 1.200 milligram per dag die de mannen uit het onderzoek innemen.

"Verdachte supplementen van internet zijn een groter probleem"

De laatste 20 jaar ziet professor Vanderschueren een achteruitgang van de spermakwaliteit. “Er zijn nog steeds veel onbekende omgevingsfactoren die een invloed hebben op de vruchtbaarheid.” Hij wijst bijvoorbeeld ook op een ander probleem: de toename van het aantal spierversterkende supplementen, shakes of kruiden die mensen via het internet kopen.

“Vroeger zagen we die enkel bij bodybuilders, maar de laatste jaren kopen ook veel gewone mensen verdachte supplementen op het internet. Dat is een veel groter probleem. Mensen hebben schrik van hormonen in hun vlees, maar kopen wel zelf allerlei dingen op het internet die hun hormonen kunnen verstoren.”

Het onderzoek naar de effecten van ibuprofen op de vruchtbaarheid van mannen werd gepubliceerd in het Amerikaanse, wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy Of Sciences.

Meest gelezen