West-Vlaming krijgt topjob bij NAVO-vloot

West-Vlaming Peter Ramboer wordt de bevelhebber van de Noord-Europese mijnenjagersvloot van de NAVO. Hij is op dit moment nog fregatkapitein in Zeebrugge, maar neemt maandag het bevel van de vloot over van een commandant uit Letland. Het is voor het eerst in zes jaar dat een Belg aan het hoofd komt.

Zijn functie is één van de vier militaire topfuncties binnen de vloot van de NAVO. Voor de mijnenjagers is er een bevelhebber voor Noord- en een voor Zuid-Europa en hetzelfde geldt ook voor de fregatten. Peter Ramboer zal bevel voeren vanop een commandoschip op zee.

Eerst vanaf het Nederlandse schip "Mercure", na een half jaar neemt het Belgische schip de Godetia het van de Mercure over. Peter Ramboer zal het bevel voeren over Belgische, Nederlandse, Franse, Noorse, Deense, Britse schepen en soms komen er nog een aantal bij, maar de vloot bestaat meestal uit 7 schepen. Peter Ramboer is een West-Vlaming, geboren en getogen in Oostende, maar hij woont nu in Roeselare.

Meest gelezen