Video player inladen...

"Als hangjongere zet ik me graag in voor andere hangjongeren" 

We leven in woelige tijden. Net daarom is er meer dan ooit nood aan mensen die het verschil maken voor een betere samenleving. En die mensen zijn er ook. Bekend zijn ze misschien niet, maar ieder op hun unieke manier, proberen ze toch iets te betekenen voor onze maatschappij. VRT NWS stelt jullie voor aan deze “Bruggenbouwers”. Tien mensen die het verschil proberen te maken.  

Younes El Haddaji is een 21-jarige student uit Kortrijk die het sociaal project Redside opnieuw leven inblies. Het project brengt kansarme jongeren samen door te voetballen. “Er zijn veel kansarme, hangjongeren in Kortrijk die eigenlijk de mogelijkheden niet hebben om zich in te schrijven in erkende sportverenigingen,  Redside biedt deze jongeren toch een kans om te gaan voetballen” zegt El Haddaji. 

Redside bestaat nochtans al een tijdje: het werd in de jaren ‘80 opgericht door Gino Derveaux, maar die pleegde in 2015 zelfmoord. Het project hield hierdoor op met bestaan. “Gino kon niet gaan werken, omdat hij verschillende rugoperaties had ondergaan en daarom stak hij al zijn energie in vrijwilligerswerk. Toen Gino zelfmoord pleegde, kwam dat als een enorme shock aan bij velen in Kortrijk. Heel wat jongeren konden daarna nergens terecht, velen zijn dan ook het slechte pad opgegaan”, volgens El Haddaji.

Vaderfiguur voor velen

“Gino was iemand die heel dicht bij de jongeren stond. Je kon altijd bij hem terecht voor persoonlijke vragen. Hij was ook iemand die veel afwist van de verschillende instanties in Kortrijk. Hij hielp jongeren die bijvoorbeeld niet goed wisten wat hun rechten waren. Voor velen was hij vooral een vaderfiguur.” 

“Ik ben met kansarme jongeren opgegroeid en heb gezien hoe moeilijk ze het hebben. Daarom dat ik ook graag iets wou doen voor hen en de samenleving.”

Younes El Haddaji

“Vorig jaar in mei besloot ik mee te doen aan een wedstrijd van de Koning Boudewijnstichting. Jongeren mochten een creatief idee uitwerken, dat de samenleving ten goede kwam. Ik had uiteindelijk de eer om als winnaar uit de bus te komen, en ik kon zo Redside nieuw leven inblazen. Ik ben met kansarme jongeren opgegroeid en heb gezien hoe moeilijk ze het hebben. Daarom dat ik graag iets wou doen voor hen en de samenleving”, zegt El Haddaji. 

Hangjongeren

Younes omschrijft zichzelf als een hangjongere, maar dan niet in de negatieve zin. “Het stadsbestuur van Kortrijk vindt dat er te veel hangjongeren overlast veroorzaakten. Ik ben zelf ook vaak op straat te vinden en beschouw mezelf dus ook als een hangjongere, maar het is niet dat ik slechte dingen uitsteek. Omdat ik zoveel op straat rondhang, ken ik deze jongeren allemaal en weet ik wat ze hebben meegemaakt. Die mensen het slechte pad zien opgaan, dat raakt me echt in het diepste van mijn hart”, zegt El Haddaji nog.

“Ik ben zelf ook vaak op straat te vinden en zie mezelf dus ook als een hangjongere, maar het is niet dat ik slechte dingen uitsteek.”

Younes El Haddaji

“Ik lees nog vaak de gesprekken op Facebook die ik met Gino had. Dan moet ik ook terugdenken aan vroeger, en alle tijd en moeite die Gino in het project heeft gestoken. Het feit dat hij daar dertig jaar of meer aan gewerkt heeft en het niet verder zou worden gezet, dat zou verschrikkelijk zijn. Het is net alsof je geen pensioen krijgt na dertig jaar carrière. Tenslotte heb ik er zelf iets aan, zo kan ik mee voetballen met die jongeren en leer ik tegelijkertijd andere culturen kennen” besluit El Haddaji.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

Meest gelezen