AFP or licensors

Zal een zelfrijdend busje in de toekomst onze boodschappen doen?

De Consumer Technology Association (CES), organiseert elk jaar in Las Vegas de grootste technologiebeurs ter wereld. Het is de place to be voor iedereen die bezig is met technologie: producenten en liefhebbers. Belgen moeten zeker niet onderdoen, want met Smappee is ons land genomineerd voor een innovatieprijs.

Elke technologieliefhebber houdt dezer dagen Las Vegas in de gaten, want daar vindt vanaf vandaag, tot vrijdag, CES plaats. Hoewel tijdens de beurs heel wat innovaties worden voorgesteld, geeft de bijeenkomst vooral aan welke nieuwigheden de komende jaren hun weg vinden naar de consument. Met 200.000 bezoekers en 4.000 exposanten is CES de grootste technologiebeurs ter wereld.

Laat u rijden in een zelfrijdende taxi

Dat automobielbedrijven hard inzetten op zelfrijdende auto's wisten we al, maar nu worden een aantal zaken heel concreet. De openingsspeech van de beurs werd gegeven door de CEO van Ford, James Hackett. De Amerikaanse automobielgigant werkt momenteel samen met Uber-concurrent Lyft. Zij willen tegen 2021 zelfrijdende taxi's in het straatbeeld.

Eten bestellen in zelfrijdende winkel

Daarnaast worden ook andere, meer futuristische projecten, gelanceerd. Zo wil Toyota ons in de toekomst in een zelfrijdende winkel laten shoppen. Hiervoor heeft het bedrijf een samenwerking afgesloten met Amazon. Heeft u iets online besteld? Het busje brengt het tot bij u.

Bij Toyota lijken ze te denken: we zien dat technologiebedrijven auto's ontwikkelen. Dus waarom niet andersom? Tijdens zijn presentatie zei de CEO van Toyota, Akio Toyoda, dat hij tegenwoordig van tech-bedrijven zoals Google en Apple wakker ligt. En niet van andere autoconstructeurs. De zelfrijdende winkels, die de naam "e-Palette" gekregen hebben, zien er inderdaad heel mooi uit, maar wat met het extra verkeer dat ze met zich meebrengen?

Zelfrijdende auto dankzij superkrachtige chip

Al die ideeën van zelfrijdende auto's zijn mooi en lijken uit een sciencefictionfilm gegrepen, maar de eerste echte toepassingen in het verkeer zijn nog niet voor morgen. Het is nog even wachten op de eerste zelfrijdende auto die zich zoals de mens, en zonder brokstukken, in het verkeer zal begeven.

De eerste grote stappen worden echter gezet door chipfabrikant Nvidia. Het bedrijf heeft gisteren op de technologiebeurs meer uitleg gegeven over "Xavier". "Xavier" is een supercomputer die in staat is om 30 biljoen berekeningen per seconde te maken. En ondertussen heeft het bedrijf ook laten weten dat het onderdelen zal leveren aan de Duitse autobouwer Volkwagen.

Ook Belgen moeten niet onderdoen

Onder de 4.000 exposanten bevinden zich ook 22 Belgische bedrijven. Onder hen het Kortrijkse Smappee. Het bedrijf werd amper 5 jaar geleden opgericht en werd op CES genomineerd voor de CES Innovation Award. Smappee is een slimme energiemonitor. Die geeft een gedetailleerd overzicht van het energieverbruik van elk toestel dat u in huis heeft. De Smappee wordt ondertussen in 92 landen verkocht.

Maak je eigen bioscoop

Met al die innovaties op vlak van zelfrijdende auto's lijken we haast te vergeten dat dat er tijdens CES ook andere nieuwigheden worden voorgesteld. Sony heeft een 4K projector voorgesteld. De projector, in de vorm van een tafel, projecteert het beeld tegen de muur waartegen hij staat.  Het toestel is nog niet voor iedereen weggelegd, want het kost een slordige 30.000 dollar.

Misschien laat u zich in de toekomst rondvliegen in de Volocopter? Want als het van de chipfabrikant afhangt, zullen we ons in de toekomst niet door een zelfrijdende taxi laten afzetten, maar door een drone met 18 rotoren.

Een interessante nieuwigheid is de InstaView ThinQ, de slimme koelkast van LG. Het bedrijf kwam 2 jaar geleden al met een model, maar deze versie biedt u ook de mogelijkheid om de inhoud van de koelkast te beheren. Als de melk op is, dan zal de koelkast autonoom een bestelling plaatsen zonder dat u dat zelf hoeft te doen.

Meest gelezen