Waarom Jihad Van Puymbroeck voor VRT NWS mag werken

De website Sceptr en een resem twitteraars hadden vragen bij de aanwerving van Jihad Van Puymbroeck. Ze heeft jaren geleden een aantal tweets gestuurd die fel anti-rechts waren. Ze zat vroeger ook in het lokaal bestuur van Groen in de gemeente Beveren. Haar voornaam en haar afkomst zijn kennelijk ook een reden voor vooroordelen. De ombudsman kreeg 7 reacties van het publiek over de zaak en zet zes argumenten op een rij.  

ombudsman
Tim Pauwels

1. Jihad Van Puymbroeck is aangeworven voor haar competenties inzake sociale media. Dat is gebeurd na een lange, open procedure met 120 kandidaten waaruit ze naar boven kwam als de beste kandidate.  Ik was niet op het sollicitatiegesprek maar er wordt me gezegd dat er heel duidelijk is geëist dat ze alle engagementen zou stopzetten en zich onpartijdig zou opstellen. Degenen die bij het gesprek waren, vonden haar houding op dat vlak overtuigend. Wie er niet bij was, zou misschien beter even wachten met veroordelen.

2. Het redactiestatuut zegt dat wanneer iemand een functie heeft bekleed die het bijzondere vertrouwen vraagt van een partij of een belangengroep, hij een ontluizingsperiode moet ondergaan, wanneer hij bij VRT NWS begint te werken. Dat betekent dat hij of zij alleen achter de schermen mag werken en geen zelfstandig journalistiek werk mag afleveren. Jihad Van Puymbroeck ging sowieso achter de schermen werken. Haar taak is om het journalistiek werk van anderen te laten leven op sociale media. De interne deontologische adviesraad moet volgens het redactiestatuut bepalen wanneer Jihad Van Puymbroeck eventueel zelfstandig journalistiek werk zal mogen leveren. Ze werkt sowieso niet voor de politieke redactie.

3. Er werken bij VRT NWS nog wel andere mensen die geen politieke maagden zijn. Eén van onze collega’s kwam uit de Volksunie en is intussen fractiewoordvoerder van de N-VA-Kamerfractie. Op zijn werk viel nooit iets aan te merken. Pol Van Den Driessche switchte wel vaker tussen politiek en journalistiek. Bij VRT NWS is de regel al generaties lang dezelfde: wie bij VRT NWS begint, laat zijn bagage achter aan de ingang. Wie dat niet kan, moet ander werk zoeken. Punt.

4. Oude tweets zijn oude tweets.  Ik snap dat er vragen over komen, maar er zijn weinig mensen die in hun leven nooit domme dingen doen. Het gaat om tweets van jaren geleden.  Maar dan nog, als je bij VRT NWS werkt, moet er geen vlag aan je deur hangen. Daarom heeft Jihad Van Puymbroeck haar oude tweets ontoegankelijk gemaakt. Ze heeft zelfs haar hele account afgeschermd. Dat was niet nodig, maar het was nuttig om de vlag binnen te halen.

5. “Jihad” betekent “streven” in het Arabisch. Dat laat volstrekt in het midden waar je precies naar streeft. Eén van de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen in 2016, Mohamed El Bachiri, schreef het boek “Jihad van Liefde” als een getuigenis tegen de haat van terroristen.

6. VRT NWS blijft de omroep van de Vlaamse gemeenschap. Dat is een gemeenschap die al jaren op het kruispunt van Europa leeft en doortrokken is van handel, de havens en de zee. Het is een cultuur die perfect combineerbaar is met een migratieachtergrond of eender welk geloof. Er horen blanke autochtonen uit het Zand bij, zoals de ombudsman, en gekleurde jongedames uit de Polderklei, zoals Jihad Van Puymbroeck. Wie voor VRT NWS werkt, werkt altijd voor de héle Vlaamse gemeenschap, alle gezindten inbegrepen. VRT heeft geen ander volk. Maar sommige naargeestige reacties maken mij niet trots op ons Vlaamse maatschappelijke debat. Een jongedame van 23 is begonnen aan een baan achter de schermen op VRT NWS. Zullen we even wachten met veroordelen?

Ik raad Jihad Van Puymbroeck aan om die onpartijdigheid erg au sérieux te nemen, maar onder die voorwaarde zou ik ook één van de meest intelligente mensen van Vlaanderen willen citeren: Bart De Wever.

Hij zei ooit : "De karavaan trekt verder."

P.S. : In het Waasland staat de streek rond Sint-Niklaas bekend als "Het Zand", de Polder, waartoe de gemeente Beveren hoort, als "De Klei".

Meest gelezen