Videospeler inladen...

"Kijk kind, dít is nu een videotheek"

Vorig jaar waren er in ons land nog 227 plaatsen waar je een film of cd kon huren. Dat is haast drie keer minder dan in 2008. Het aantal videotheken slinkt, sinds de opkomst van het internet, de digitale tv en de streamingkanalen. "Maar hopelijk worden we ooit zoals de platenzaken, waar mensen nu voor de deur staan aan te schuiven."

"De deur wordt hier niet platgelopen", zegt Pino Cantoro, van ‘De Videocorner’ in Kessel-Lo. Al 29 jaar verhuurt hij er films, 7 dagen op 7. "De omzet is de laatste jaren fel geslonken, en daarom sluit de ene videotheek na de andere de deuren." Maar Cantoro’s zaak kon blijven bestaan. "Maar eerlijk. Rendabel is het niet meer." Cantoro zorgde altijd voor andere bronnen van inkomsten. "Vroeger combineerde ik de videotheek met mijn werk als nachtverpleger in een psychiatrisch ziekenhuis. Daarna ging ik met vervroegd pensioen, en werd de videotheek een bijverdienste."   

"Ik zag steeds meer zaken in de buurt ermee stoppen", vertelt Cantoro. En cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon bevestigen dat gevoel. In 2017 waren er nog maar 227 zaken in ons land waar je een dvd, cd of video kon huren. Daarbij zitten trouwens ook nachtwinkels of elektrozaken die films aanbieden. Negen jaar daarvoor, waren dat er nog een pak meer, 652. De overheidsdienst Economie bevestigt die dalende trend. Vooral de digitale televisie en Netflix bezorgen de videotheken kopzorgen.

"Alle 10.534 films zelf gezien"

Toch zijn er enkele volhouders, ware tempels voor filmliefhebbers. Videotheek Hollywood in Aalst bestaat al bijna 33 jaar. "En we hebben 32.000 ingeschreven leden", zegt baas Olivier Van den Borre trots. "Het is simpel: de videotheken die nog bestaan, zijn gekend in de filmwereld. Zij bieden de klanten service aan, en kennen hun assortiment. Wij kunnen tegen onze klant zeggen of een film goed is, of niet. Dat doet de digitale televisie niet, hoor."  En dat beaamt ook Cantoro. Hij heeft 10.534 films te huur. "En ik heb ze allemaal gezien. Je moet je product toch kennen? Zo weet ik wat ik mijn klanten kan aanraden, en welke dvd’s ze beter links laten liggen." 

Maar veel videotheken houden er toch nog nevenactiviteiten op na. In de zaak van Van den Borre kan je ook gokken op sportwedstrijden, of elektronische sigaretten kopen. Cantoro verkoopt tabak en snoepgoed. 

Wij kunnen tegen onze klanten zeggen of het een goede film is. Dat doet de digitale televisie niet hoor. 

Wedergeboorte

"De filmindustrie maakt het zichzelf eigenlijk heel moeilijk", zegt Koen van
Hollywood Moviestore in Genk. Volgens hem kan de sector het grote aantal illegale downloads zelf aanpakken. "Zo zit er tussen de releasedatum van een film in de Verenigde Staten en België te veel tijd. Intussen hebben Belgische fans de film allang bekeken via het internet." Maar hij blijft wel geloven in de videotheek. "De platenwinkels, waar je LP’s kan kopen, waren ook op sterven na dood. Die hebben echt een wedergeboorte meegemaakt, mensen staan er nu soms voor in de rij. Dat moet toch ook kunnen in de videotheek?"

Koen, een bezoeker van de zaak van Cantoro, denkt hetzelfde. "Ik kom naar hier voor het materiële, om mijn dvd in handen te hebben. Dat wil ik dan ook aan mijn dochter laten zien. Zo’n Netflix-menu is niet alles." Nostalgie, denkt Koen van de videotheek in Genk. "Soms komen hier klanten binnen met kleine kinderen. 'Dít is een videotheek', zeggen ze dan."

Meest gelezen