"Namaak wordt steeds vaker gewoon in België geproduceerd"

Namaakproducten, zoals sigaretten, worden steeds vaker in ons land geproduceerd. Dat zegt Jannik Grooten, het hoofd van de cel Namaak van de overheidsdienst Economie, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "We stoten steeds vaker op clandestiene werkplaatsen", zegt Grooten.  

Vandaag raakte bekend dat er een grote, clandestiene producent van namaaksigaretten werd opgerold in Grobbendonk. De werkplaats was onder meer uitgerust met een machine die 2.000 namaaksigaretten per minuut kon produceren.

"We treffen steeds vaker dat soort werkplaatsen aan tijdens controles", zegt Grooten. "Vroeger kwamen namaakgoederen gewoon via een container binnen, maar de douane controleert hard aan de grens en dus proberen ze die controles te omzeilen door gewoon binnen de landsgrenzen te produceren."

Vaak worden er nog wel containers met de onderdelen van de namaakproducten naar ons land verscheept. Die glippen makkelijk door de mazen van het net. De afwerking gebeurt dan hier, waardoor de pakkans veel kleiner wordt.

Topje van de ijsberg

Wellicht zijn er dus nog veel meer illegale werkplaatsen in ons land. "Wij zien slechts het topje van de ijsberg. Onze cel bestaat uit 8 mensen die heel België moeten controleren. We roeien met de riemen die we hebben."

Waar komen die producten dan terecht? "Uiteraard liggen die namaakproducten niet in een grootwarenhuis. Je zult ze vooral vinden in kleinere winkels." Daar kan dan plots een grote partij waspoeder opduiken, terwijl er normaal maar een paar flessen te vinden zijn.

Meest gelezen