Video player inladen...

"Osama is niet meer het kind dat we kenden, we zijn hem kwijt"

Wat is de invloed van de oorlog in Syrië op kinderen? Met die vraag trok de documentairemaker Talal Derki naar het verscheurde land. Twee jaar lang volgde hij, op gevaar van eigen leven, het gezin van de 11-jarige Osama. Het resultaat is de beklijvende documentaire "Of fathers and sons".

De kleine Osama in de documentaire is genoemd naar Bin Laden. Hij is ook de zoon van een kopstuk van Al Nusra, de Syrische tak van Al Qaeda.

Osama moet van zijn vader naar een trainingskamp voor jihadisten. Hij vindt het er eerst vreselijk. Maar dat verandert en de oorlog neemt bezit van de kleine Osama. Van een kleine speelse jongen verandert hij in een jonge strijder die het Westen als de vijand ziet.

"Osama is niet meer het kind dat we kenden, we zijn hem kwijt", stelt Talal Derki vast. Zijn film is een getuigenis van de manier waarop kinderen jihadisten werden in Syrië. "Osama is het symbool voor een generatie kinderen die opgroeien in oorlogsgebied en van wie de ouders hen wil inzetten in de oorlog."

"Het is mijn plicht om dit te vertellen, niet alleen als vader en als Syriër", zegt Derki. "Als we het negeren en er niet over praten dan zullen we het niet zien."

Meest gelezen