Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Belgische architectuurstudent (18) organiseert moshpit voor de Mona Lisa

Volgende maand vindt een moshpit plaats voor de Mona Lisa in het Louvre. Tenminste: dat staat te lezen op een evenementenpagina op Facebook die een Belgische student van 18 heeft opgericht. Aan het Britse muziektijdschrift NME doet hij zijn verhaal.

Wie op 10 februari om 14.35 uur voor de Mona Lisa in het Louvre in Parijs staat, krijgt mogelijk een (on)aangename verrassing. Op die datum en dat tijdstip moet daar namelijk een moshpit plaatsvinden, een fenomeen dat zich doorgaans tijdens hardrock- of metalconcerten afspeelt en waarbij muziekliefhebbers hun duivels ontketenen en wild tegen elkaar aan beuken.

Bedenker van het bizarre initiatief is Arno Major, een Belg van 18 die in Gent architectuur studeert. "In België bestaat een trend op Facebook om allerlei willekeurige evenementen aan te maken die kant noch wal raken", vertelt hij aan NME. "Bijvoorbeeld: het Belgisch kampioenschap zo lang mogelijk links rijden met een Fiat Multipla."

Grapje

"Vorige week was ik met een vriend in Parijs en we besloten naar het Louvre te gaan. Ik ben daar al vaak geweest en ken mijn weg goed. De kamer waar de Mona Lisa hangt, is altijd volgestouwd met toeristen. Ze nemen 1 stomme foto van het schilderij en gaan weer weg, zonder zichzelf een moment te gunnen om van de kunst rond hen te genieten."

"Als grap vroeg ik mijn vriend wat zou gebeuren indien we een echte moshpit startten. Het was gewoon een grapje, maar meteen hadden we het idee van Facebookevenement aan te maken. We vonden dat kunst ook minder statisch kan zijn. Ik had nooit gedacht dat het deze proporties zou aannemen."

Bon Iver

Onnozele evenementen op Facebook vinden zelden ook echt plaats. Toch overweegt Major op 10 februari naar het Louvre af te zakken. "Momenteel zijn het vooral fans van moshpits die het evenement delen. Eerlijk gezegd heb ik geen idee of iemand ook echt zal opdagen om een moshpit te starten."

"De datum en het tijdstip zijn volkomen willekeurig. Als ik tijd heb, ga ik mogelijk een kijkje nemen om te zien of iets gebeurt. Maar ik ben een grote kunstliefhebber dus ik wil me niet in nesten werken. Ik ben een grote fan van Bon Iver, dus eerlijk gezegd hou ik niet zo van moshpits."

Op dit moment geven een kleine 1.000 mensen op Facebook aan naar de moshpit te zullen gaan. Ruim 5.000 anderen verklaren zich geïnteresseerd.

Meest gelezen