"Een kind blijft een kind, of het nu ziek is of niet"

Fotograaf Alberto Saleh heeft de patiëntjes in het kinderziekenhuis van UZ Leuven gefotografeerd. Daarmee wil de fotograaf aantonen dat zieke kinderen veel meer zijn dan alleen maar ziek.

Kunstenaar en fotograaf Alberto Saleh is naar het kinderziekenhuis van UZ Leuven getrokken om de zieke patiëntjes voor één dag een ster of held te laten zijn. Saleh wil aantonen dat ziek zijn geen deel uitmaakt van iemands persoonlijkheid, maar dat de zieke kinderen bovenal gewoon kind zijn. "Een mooie glimlach en de vreugde in de ogen van een kind toont dat het vooral een kind blijft, of het nu ziek is of niet.”

Kunst helpt genezen

Met de fotoshoot wil het kinderziekenhuis kunst en creativiteit betrekken bij het genezingsproces van de kinderen.

Kinderreumatoloog Carine Wouters van het UZ Leuven merkt op dat kinderen ondanks hun ziekte of langdurig ziekenhuisverblijf nog veel creativiteit en veerkracht in zich hebben. "Door zo’n workshop kunnen de kinderen de ziekenhuiswereld even vergeten", zegt Wouters. 

In het nieuwe kinderziekenhuis, dat in het najaar van 2018 de deuren opent op campus Gasthuisberg, komt een aparte Kunst en Muzeruimte, speciaal voor creatieve workshops, tentoonstellingen en voorstellingen in samenwerking met museum M in Leuven.

(foto's: Alberto Saleh)

Meest gelezen