Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Airbnb aan banden in Amsterdam

Een huiseigenaar in Amsterdam mag zijn woning nog maximaal 30 dagen per jaar verhuren aan toeristen via Airbnb en andere sites. Dat heeft het stadsbestuur beslist. De maatregel gaat in vanaf 2019.

Vandaag mogen Amsterdamse woningeigenaren hun huis nog 60 dagen per jaar verhuren aan toeristen. Die maatregel werd begin vorig jaar ingevoerd en was een primeur. Het was de eerste keer dat een stadsbestuur een (afdwingbare) deal kon sluiten met Airbnb.

Maar politieke partijen en bewonersgroepen bleven in opstand komen tegen de zestigdagenregel. Airbnb-verhuur veroorzaakt te veel overlast, was de redenering, en dus moet de verhuurtermijn niet zo lang zijn. Het Amsterdamse stadsbestuur was het daar trouwens mee eens, maar durfde de stap niet te zetten naar een vermindering van het aantal Airbnb-verhuurdagen. 

Dat had te maken met juridische obstakels. Als je een woning verhuurt voor meer dan 60 dagen, kan dat vrij makkelijk worden geïnterpreteerd als commercieel gebruik van een huis, dus geen gebruik om erin te wonen. Bij 30 dagen is dat veel moeilijker aan te tonen, was het oordeel van juridische experts. Maar eind vorig jaar oordeelde een rechter dat er ook in geval van "incidentele vakantieverhuur" sprake kan zijn van commercieel gebruik. 

Met dat vonnis in de hand kon Amsterdam met een gerust gemoed de verhuurtermijn verkorten tot maximaal 30 dagen per jaar. De laatste jaren is de populariteit van de vakantieverhuur van particuliere woningen in Amsterdam sterk toegenomen: vorig jaar waren er 22.000 Airbnb-appartementen, in 2013 nog maar 4.500.

Meest gelezen