Archief auteur Arthur Miller onder dak

De universiteit van Texas heeft alle archieven van Arthur Miller gekocht, de schrijver van "Dood van een handelsreiziger" en de laatste man van Marilyn Monroe.

Het Harry Ramson Center van de universiteit van Texas in Austin betaalde 2,7 miljoen dollar voor de papieren nalatenschap van Arthur Miller: een goudmijn voor wie zich wil verdiepen in zijn werk en zijn leven.

Miller had in de jaren '60 uit geldnood al wat manuscripten en notitieboekjes geschonken aan de universiteit. Nu pas is het hele archief er ondergebracht na een felle concurrentiestrijd met een andere universiteit, Yale. Het touwtrekken was al meteen na de dood van Miller in 2005 begonnen.

Het is dan ook een omvangrijk en boeiend archief, met vroege versies en werkdocumenten, met informatie over z’n strijd met communistenjagers in Amerika en ook een groot aantal dagboeken, over een periode van maar liefst 70 jaar. 

Marilyn Monroe

Eén van de ongepubliceerde documenten is een tekst die hij begon op de dag van de begrafenis van Marilyn Monroe, zijn tweede vrouw, die overleed aan een overdosis pillen. The New York Times citeert er uit: “In plaats van me naar de begrafenis te spoeden om op de foto te staan, besliste ik om thuis te blijven en de publieke rouwers de komedie te laten afmaken”, 

Arthur Miller schreef onder meer het bekende toneelstuk “Dood van een handelsreiziger”, waarvoor hij in 1949 de Pulitzerprijs kreeg; “The crucible”, een stuk over de heksenprocessen van Salem, en ook het scenario voor de film “The misfits”, waarin Marilyn Monroe meespeelde.

Meest gelezen