Videospeler inladen...

Van Overtveldt: "Nog dit voorjaar komt er Arco-regeling, samen met beursgang Belfius"

Nog dit voorjaar komt er een oplossing voor de 800.000 Arco-coöperanten, samen met de beursgang van de bank Belfius. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt aan VRT NWS.

Het was CD&V die vorige lente erop gehamerd had dat de chronologie gerespecteerd moest worden. Eerst moeten de Arco-gedupeerden een oplossing krijgen en pas daarna kunnen er aandelen van Belfius naar de markt worden gebracht. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt nu dat beide dossiers aan elkaar gekoppeld worden.

De Arco-coöperanten zullen dus weten waar ze aan toe zijn op het moment dat Belfius naar de beurs gaat, zegt Van Overtveldt. "Arco weegt op Belfius en het regelen van Arco in het kader van de privatisering van de bank is een optie die de regering  heeft gelicht. De dossiers zijn gekoppeld, ze zijn ook politiek gekoppeld geraakt. Het is dus  logisch dat als we Belfius voor de zomer privatiseren, we tegen dan ook een oplossing hebben in het Arco-dossier."

Belfius tussen april en juni naar de beurs

Lange tijd werd ervan uitgegaan dat Belfius minder waard zou zijn en dus minder zou opbrengen zolang er geen duidelijkheid is over de vergoeding voor de coöperanten. Al heeft Belfius zelf dat betwist. Maar de privatisering zal wellicht makkelijker verlopen als de Arco-bladzijde voor de bank volledig is omgedraaid.  Van Overtveldt: "Het is niet zo dat het totaal onmogelijk is om iets met Belfius te doen als Arco niet geregeld is. Maar het lijkt me wel evident om de twee dossiers gekoppeld te houden."

De beursgang van Belfius is gepland voor ergens tussen april en juni. De precieze timing zal afhangen van de marktomstandigheden. Die zitten op dit moment erg goed, zegt Van Overtveldt. "De beurzen staan vandaag op relatief hoge niveaus. Dus op dat vlak zitten we onder een goed gesternte. Maar er spelen nog andere elementen mee. De voorbereiding is perfect verlopen. Ik denk dat er veel voor pleit om de zaak voor de zomer af te handelen."

Afgelopen zomer had de regering al beslist dat ze een fonds van 600 miljoen euro zou oprichten voor de vergoeding van de Arco-gedupeerden. Daarin zou dan geld uit de privatisering van Belfius terechtkomen en een bijdrage van Beweging.Net, het vroegere ACW. Wellicht zal het erop neerkomen dat Belfius net voor de beursgang een extra dividend uitkeert aan de overheid. Maar Europa kijkt wel mee hoeveel geld daarvan mag worden gebruikt voor de vergoeding van de coöperanten, want de vergoeding mag niet opnieuw uitdraaien op ongeoorloofde staatsteun. De coöperanten zouden 40 procent van hun inleg terugbetaald krijgen.

Meest gelezen