96e Autosalon: hoogmis van koning auto, maar ook duurzame mobiliteit krijgt een plekje

De 96e editie van het Autosalon van Brussel is vanmorgen van start gegaan met een persdag. Morgen volgt de officiële inhuldiging door koning Filip en vanaf vrijdag gaan de deuren open voor het grote publiek. De automakers stellen traditiegetrouw hun nieuwste modellen voor, maar voor het eerst is er ook aandacht voor formules van duurzame mobiliteit, zoals autodelen.

Het Autosalon is open voor het grote publiek van vrijdag 12 januari tot zondag 21 januari. Vorig jaar lokte het evenement 437.000 bezoekers, maar dat was een "kleine" editie. Tijdens het vorige gelijkaardige salon in 2016 werden ruim 555.000 bezoekers geteld in Brussels Expo op de Heizel. Organisator Febiac mikt ook nu op meer dan een half miljoen bezoekers.

Voor het eerst is een volledig paleis van Brussels Expo gewijd aan nieuwe vormen van stadsmobiliteit, micromobiliteit en gecombineerd vervoer. Het gaat dan over de autodelen en de (semi-)zelfrijdende auto, maar ook over hoverboards, monowheels en andere nieuwigheden. De thematentoonstelling "#WeAreMobility" loopt wel enkel de laatste 4 dagen van het salon (18-21 januari).

Febiac is de federatie van de auto -en tweewielerindustrie, maar die kan gerust een rol spelen in de omschakeling naar nieuwe vervoersmethoden, zo klinkt het. Tijdens "#WeAreMobility" zal ook 100.000 euro verdeeld worden onder start-ups en jonge bedrijven die werken rond innovatieve mobiliteitsconcepten.

Wegdromen bij sportwagens en luxeauto's

De exposanten van motorfietsen en brommers winnen deze editie aan oppervlakte. Ze verhuizen naar de centraal gelegen Paleizen 8 en 9. De auto's nemen Paleizen 1, 3, 4, 5, 6, 7, 11 en 12 in beslag (zie schema onderaan). Febiac benadrukt dat die acht paleizen noodzakelijk zijn, "omdat alle belangrijke merken op de Belgische markt present tekenen".

Paleis 1 wordt voorbehouden aan de meest prestigieuze merken. Autoliefhebbers kunnen er wegdromen bij onbetaalbare luxewagens en snelle sportwagens. Zo is er de Bugatti Chiron, die een topsnelheid kan halen van 420 km per uur. Merken als Aston Martin, Bentley, Ferrari en Lamborghini stellen nieuwe modellen voor.

De Bugatti Chiron

Maar het grootste deel van de exporuimte is natuurlijk gevuld met wagens die gericht zijn op het grote publiek. Voor de automakers is het salon een gelegenheid om nieuwe modellen voor te stellen, uit te pakken met technische snufjes en -vooral- potentiële klanten aan te trekken. Veel Belgen gaan immers naar het Autosalon met het oog op de aankoop van een nieuwe wagen.

In totaal zijn er 5 wereldpremières, 13 Europese en 35 Belgische premières. Voorbeelden van auto's die voor de allereerste keer aan het publiek getoond worden, zijn de vernieuwde Citroën C4 Cactus en de BMW X2. Opvallend in het aanbod is de grote populariteit van SUV's. Bij heel wat constructeurs krijgen ze een centrale plek. Een voorbeeld is Volvo, dat de in België gebouwde XC40, een hybride, in de kijker zet.

Meer info over de nieuwe modellen die gepresenteerd worden, vind je op de website van het Autosalon.

De Volvo XC40

Wat met elektrische wagens?

Elektrische wagens zijn intussen geen nieuwigheid meer op het Autosalon. Meer en meer constructeurs presenteren nieuwe elektrische modellen. De verkoop neemt toe, maar blijft al bij al beperkt. In de eerste negen maanden van 2017 ging het in ons land om een 2.000-tal wagens. Van een echte omwenteling is nog geen sprake.

Sneller vooruit gaat het met de verkoop van hybride wagens, waarin een benzinemotor wordt gecombineerd met een elektrische motor. Bij de traditionele auto's zet de omschakeling van diesel naar benzine zich voort.

Vandaag is in dat verband een opmerkelijk initiatief gelanceerd door Bond Beter Leefmilieu, Nissan en ALD Automotiv. Ze hebben, met de steun van provincie Vlaams-Brabant en Radio 2 Vlaams-Brabant, de aftrap gegeven voor hun project "Testrijders': ambassadeurs voor elektrisch autodelen". Concreet zoeken ze in Vlaams-Brabant 20 geïnteresseerden die een elektrische Nissan Leaf -een van de populairste elektrische wagens- willen leasen en vervolgens delen met anderen.

Animatie voor kinderen en volwassenen

Bijzondere aandacht gaat uit naar gezinnen met kinderen, met een grote ruimte in Paleis 4 en een "Kids Tour". Dankzij samenwerking met onder meer Disney krijgt elk kind een rugzak en strandlaken in de kleuren van "Cars 3". Motorliefhebbers kunnen in Paleis 9 twee speciaal voor de gelegenheid gebrouwen bieren proeven, gratis hun baard laten trimmen in een "barber shop" of stunts bewonderen door de motards van de "Circus Trial Tour".

Praktisch

Het autosalon is geopend van 11 tot 19 uur op weekdagen en van 10 uur tot 19 uur in het weekend. Op vrijdag 12, maandag 15 en vrijdag 19 januari zijn er nocturnes tot 22 uur. Tickets kosten 15 euro aan de kassa en 13,25 euro bij aankoop online. Wie carpoolt met minstens 4 personen mag gratis parkeren.

Autosalon.be

Meest gelezen