België moet Soedanees vrijlaten uit gesloten centrum

Een Soedanees die in een gesloten centrum voor illegalen in Steenokkerzeel opgesloten zit, moet worden vrijgelaten.  Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist, meldt de RTBF. 

De man verbleef aanvankelijk in het gesloten centrum voor illegalen in Vottem. Samen met enkele landgenoten had hij van een rechter in Luik het verbod verkregen om uitgewezen te worden. Nadien verhuisde de man naar het centrum in Steenokkerzeel.

Volgens de advocaat van de 25-jarige Soedanees is de opsluiting van zijn cliënt niet langer gerechtvaardigd, na de berichten over folteringen in Soedan. De Brusselse raadkamer volgt die argumentatie en beveelt zijn vrijlating.

Bij het kabinet van staatssecretaris Theo Francken wilde men woensdagavond nog niet reageren. De Belgische autoriteiten hebben wel 24 uur om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Brusselse raadkamer.

Meest gelezen