Bijna 600 minnelijke schikkingen voor drugs op Limburgse festivals

Het parket van Limburg deelde vorig jaar in totaal 586 minnelijke schikkingen uit voor mensen die op festivals betrapt werden met gebruikershoeveelheden drugs op zak. Hiervan werden er 409 onmiddellijk aan een bankterminal betaald, terwijl 177 anderen een overschrijvingsformulier meekregen.

Als mensen weigerden te betalen, werden ze voor de rechtbank gedagvaard. Zo waren er 53.  De cijfers werden bekendgemaakt door het parket Limburg.

Het Limburgse parket hanteert al sinds 2015 een specifiek drugsbeleid voor festivals. "Het doel is voorkomen dat jongeren met drugs gaan experimenteren. Het voorkomen kan alleen door duidelijk te maken dat drugsbezit op festivals niet getolereerd wordt. De 53 gedagvaarde festivalbezoekers zijn in de rechtbanken van Tongeren en Hasselt veroordeeld tot geldboetes, werkstraffen of eventueel probatie-opschortingen" aldus Jeroen Swijsen van het parket van Limburg.

De 586 betrapte jongeren zijn wellicht maar het topje van de ijsberg. Vooral op grotere festivals is het onbegonnen werk voor de politie om iedereen te controleren, zegt Jeroen Swijsen. "De politie doet daarom gerichte controles en via screenings gaat de politie er bepaalde festivalgangers uitpikken." 

Deze lik-op-stuk-aanpak werd voor het eerst toegepast tijdens Pukkelpop in 2015.  Intussen handelt het parket op dezelfde manier bij heel wat andere Limburgse festivals. Dealers kunnen niet rekenen op een minnelijke schikking, zij worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Meest gelezen