Polsband om je stressniveau omlaag te halen geen science-fiction meer

De Leuvense onderzoeks- en innovatiehub IMEC heeft een grote dataset verzameld die moet uitmonden in een nieuwe, klinisch gevalideerde "wearable", een draagbaar computertje. Die kan dan als een "life coach" gaan dienen, om mensen een gezondere levensstijl te laten aannemen, stress te vermijden en zo op termijn bijvoorbeeld burn-outs op het werk te voorkomen.  Het project wordt momenteel voorgesteld op de CES-technologiebeurs in Las Vegas.  

Het zogenoemde SWEET-onderzoek (Stress in the Work Environment) werkte met ruim 1.000 proefpersonen. Die droegen vijf dagen lang een polsband en draadloze ECG-pleister (Elektrocardiogram). 

De pleister monitorde hartslag, hartslagvariabiliteit en lichaamsbeweging in drie dimensies: hoe intensief beweegt iemand, zit, staat of wandelt hij? De polsband registreerde huidgeleiding, lichaamstemperatuur en beweging, en was versterkt met geavanceerde algoritmes. Deelnemers evalueerden 12 keer per dag hun stressniveau, en beantwoordden multiple-choicevragen over dagelijkse activiteiten, eten, drinken, slaapkwaliteit en spijsvertering.  

Elke dag vroegen we deelnemers of ze stressmomenten hadden beleefd

"Elke dag werd op 12 momenten aan de deelnemers gevraagd of ze stressmomenten hadden beleefd het voorbije uur", zegt Elena Smets, onderzoeker in het imecs.i.change-programma en doctoraatsstudente aan de KU Leuven.  Kwamen er bijvoorbeeld veel sms'en binnen, was de persoon thuis, op het werk, of zat hij misschien in het verkeer, op weg naar het werk, was hij aan het lopen om een trein te halen?"  

De grootste dataset in zijn soort ter wereld

IMEC zelf heeft daarmee een hele hoop gegevens kunnen verzamelen, en het onderzoek is ook uniek in zijn soort tot nu toe. Zelf hebben ze het over "de grootste dataset ter wereld". De data worden momenteel nog verwerkt, en het is dus nog wachten op gedetailleerde conclusies. De eerste resultaten tonen aan dat de gemiddelde hartslagvariabiliteit van de deelnemers correleert met de stressniveaus die ze zelf aangeven. Op meer conclusies is het nog wachten.

Over een jaar willen we de deelnemers feedback geven om hun stress te reduceren

Het vervolg verloopt in drie fases: "Over een paar maanden volgt een eerste publicatie over stressmomenten op basis van fysiologie", zegt Elena Smets. "Daarna volgt de koppeling van de stressmomenten aan een bepaalde context of een situatie. En later - over meer dan een jaar - willen we beginnen met de deelnemers feedback te geven. We willen hen op het juiste moment de juiste input geven om hun stress te reduceren."

Een persoonlijke life coach

Het uiteindelijke doel op de langere termijn, na de finetuningsfase met de proefpersonen, is om een tool te ontwikkelen voor iedereen, om mensen persoonlijk te kunnen begeleiden. Dat gebeurt met de medewerking van therapeuten.

Het moet een klinisch ondersteund model worden, waarbij personen op maat feedback zullen krijgen. Hoe langer iemand eerst gegevens verzamelt en input kan geven, hoe gepersonaliseerder de wearable in actie zal kunnen treden als een soort life coach. Dat zal gebeuren op basis van modellen, zoals therapeuten dat doen met een assessment. De polsband kan je dan waarschuwen wanneer je in een gevarenzone komt en stress kan gaan hebben, en jij kan dan op je beurt die stress proberen te vermijden.

IMEC wil daarbij ook andere parameters in beeld brengen, via het i-change-programma. Daarbij wordt gekeken naar andere gezondheidsindicatoren zoals roken, eetgewoonten en beweging.

Meest gelezen