Boete voor man die agenten "Smurfen" noemde op Facebook

Een man die agenten van de federale politie "Smurfen" had genoemd op Facebook is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot een geldboete van 1.200 euro. In eerste aanleg had de man nog drie maanden cel met uitstel gekregen voor de feiten, die de rechter toen omschreef als cyberpesten. Het hof van beroep zegt dat het niet gaat om cyberpesten, maar dat de 37-jarige zakenman wel schuldig is aan inbreuken op de privacywet. 

De betrokkene in kwestie is een bekende Antwerpse zakenman die op social media meer dan 150.000 volgers heeft. Toen hij in mei 2015 op de Brusselse Ring in Grimbergen tweemaal aan de kant werd gezet door de wegpolitie, maakte hij foto's van de betrokken politie-inspecteurs. Hij postte de foto's nadien op Facebook en noemde de agenten "Smurfen". 

De zaak kwam voor de correctionele rechtbank, die de Antwerpenaar veroordeelde tot drie maanden cel met uitstel. Hij werd vrijgesproken voor schending van de privacy van de politiemensen, maar werd wel veroordeeld voor cyberpesten. De zaak kwam enkele maanden geleden voor het Brusselse hof van beroep, dat zich onbevoegd verklaarde om te oordelen over de kwalificatie van cyberpesten. Maar het veroordeelde de beklaagde wel voor inbreuken op de privacywetgeving voor één van de twee foto's. Op de tweede foto waren de agenten immers niet zichtbaar. Voor de eerste foto heeft hij nu een geldboete gekregen van 1.200 euro.  

Meest gelezen