De delegatie van de ELN-rebellen bij de onderhandelingen.
AFP or licensors

Colombia schort vredesgesprekken met ELN-rebellen op

 De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft de vredesonderhandelingen met de rebellengroep ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) opgeschort. De tijdelijke stopzetting van de gesprekken is een gevolg van enkele gewelddadige aanvallen die aan de linkse rebellenbeweging worden toegeschreven. De rebellengroep vraagt de overheid om de beslissing te herzien en de gesprekken voort te zetten.

De president heeft zijn hoofdonderhandelaar Gustavo Bell de opdracht gegeven om onmiddellijk terug te keren uit de Ecuadoraans hoofdstad Quito, waar de onderhandelingen gevoerd worden. In Colombia zal nu bekeken worden hoe het verder moet met het vredesproces, zo deelde Santos mee in een toespraak die op tv werd uitgezonden.

De Colombiaanse regering en het Nationaal Bevrijdingsleger waren in februari vorig jaar rond de onderhandelingstafel gaan zitten om een einde te maken aan een halve eeuw van geweld tussen beide partijen. In september leidde dat tot afspraken over een staakt-het-vuren, maar dat liep vandaag om 0.00 uur (lokale tijd) af. De bedoeling was om in een nieuwe gespreksronde te komen tot een verlening van het bestand.

Maar nauwelijks enkele uren na het verstrijken van het staakt-het-vuren werd melding gemaakt van verschillende aanvallen. Daarbij werd onder meer de infrastructuur van het openbare oliebedrijf Ecopetrol geviseerd. Ook vond er in het departement Arauca, aan de grens met Venezuela, een granaataanval plaats op een legerpost. Daarbij zijn twee soldaten gewond geraakt.

De Colombiaanse regering had in 2016 al een akkoord bereikt met de rebellen van het FARC. ELN was daardoor de laatste guerrillabeweging die nog actief was in Colombia. De groepering telt zowat 1.500 strijders.

De ELN eist dat de vredesonderhandelingen worden voortgezet. "Wij, wij blijven hier (aan de onderhandelingstafel)", aldus Pablo Beltran, hoofdonderhandelaar van de rebellen. Het Nationaal Bevrijdingsleger wil "dat de gesprekken voortgaan en dat geen enkel incident ze onderbreekt".

Meest gelezen