AFP or licensors

De dodenzee slaat opnieuw toe: tientallen migranten en vluchtelingen vermist

Voor de Libische kust zijn de voorbije dagen verschillende opblaasbootjes met migranten en vluchtelingen in de problemen gekomen. Bij de laatste ramp zijn mogelijk 100 mensen verdronken.

Gisteren probeerde de Libische kustwacht zowat 300 mensen op te pikken uit 3 boten. Maar een van de boten zonk. Slechts 16 opvarenden konden worden gered. Zij werden naar een zeemachtbasis in Tripoli gebracht. Volgens de overlevenden zaten er nog zeker 70 mensen op het schip. Ook de Libische marine vreest dat voor een honderdtal mensen alle hulp te laat kwam. 

De gezonken boot was vertrokken vanuit Khoms, ten oosten van de hoofdstad Tripoli. De andere twee vaartuigen hadden vanuit Zawiya, ten westen van Tripoli, koers gezet richting Zuid-Europa. 

Ik voel me zo ontgoocheld omdat ik niet geraakte waar ik heen wilde, en ik wil niet naar de gevangenis

Zainab Abdeslam (overlevende uit Nigeria)

1 op de 40 verdrinkt

Libië blijft de draaischijf van mensensmokkelaars, ondanks de verhoogde interventies van de Libische kustwacht en gewapende groepen. Die hebben onder druk van Italië sinds juli geprobeerd om de mensensmokkel tegen te houden. Maar wie wordt opgepakt, verdwijnt in schimmige detentiecentra of komt opnieuw in het smokkelnetwerk terecht. 

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft de balans opgemaakt van het voorbije jaar. Ze schat dat 2.832 mensen op de Middellandse Zee zijn verdronken, tegenover 4.581 in 2016. Net geen 120.000 mensen hebben de overkant wel gehaald. Het jaar voordien waren het er nog meer dan 180.000. 

Piet den Blanken

Eind november beslisten Europese en Afrikaanse beleidsmensen om de wantoestanden in de Libische detentiecentra snel aan te pakken. Enkele honderden mensen zijn intussen weggehaald. Ze zijn gerepatrieerd naar landen als Nigeria en Niger, of naar veiliger buurlanden. De meest kwetsbaren zijn overgevlogen naar Italië. 

Maar zolang de politieke chaos in het verdeelde Libië aanhoudt, brengt dat weinig zoden aan de dijk. Gisteren is vicesecretaris-generaal van de Verenigde Naties Jeffrey Feltman in Libië aangekomen om de politieke fracties tot een akkoord te overhalen.  De sterke man in het oosten van het land, maarschalk Khalifa Haftar, wordt gesteund door het parlement dat 3 jaar geleden werd gekozen. Hij heeft nooit de regering van nationale eenheid in Tripoli onder leiding van Fayez Al Sarray erkend. Die kwam aan de macht na een vredesakkoord in 2015. Haftar zou nu toch bereid zijn om dit jaar verkiezingen te laten plaatsvinden, zoals de VN heeft voorgesteld. 

Meest gelezen