AP2010

Ethiopië verbiedt adoptie door buitenlanders

Ethiopië heeft een verbod ingesteld voor adoptie door buitenlanders. Volgens de Ethiopische regering is de bedoeling van het verbod om kindermishandeling tegen te gaan. Ethiopië was een populair land bij adoptie-ouders, zeker in de Verenigde Staten. In Vlaanderen werd Ethiopië als adoptiekanaal vorig jaar gesloten in de aanloop naar de huidige hervorming.

Enkele jaren geleden raakte bekend dat een geadopteerd meisje uit Ethiopië, Hanna Williams, in de Verenigde Staten door haar adoptieouders was mishandeld en vermoord. Dat leidde tot een schokgolf in het land. Naast misbruik bestond ook de vrees dat Ethiopische kinderen ontvoerd en verkocht werden aan Westerlingen.

De wetswijziging, die deze week door het Ethiopische parlement werd goedgekeurd, bepaalt dat weeskinderen in eigen land moeten opgevoed worden, volgens de lokale cultuur en traditie. Maar critici vrezen dat Ethiopië niet over voldoende middelen beschikt om alle kinderen een goede thuis te geven.

Ethiopië was een erg populair herkomstland voor adopties. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld zijn zowat twintig procent van alle adoptiekinderen van Ethiopische afkomst, schrijft de BBC. Eén van de bekendste is de dochter van actrice Angelina Jolie: Zahara.

Ik ben blij dat voor de mensen die al een relatie hebben met hun adoptiekind, de zaak afgehandeld kon worden

Vlaanderen heeft vorig jaar al de samenwerking met Ethiopië stopgezet en werkte enkel nog de lopende dossiers af. Aan het Franse
persagentschap AFP zegt Joseph Naudts van de Belgische ambassade dat er voor ons land nog een twintigtal dossiers hangende waren.

"Ik ben blij dat voor de mensen die al een relatie hebben met hun adoptiekind, de zaak afgehandeld kon worden", zegt Naudts. Voor de andere aanvragen blijft er onduidelijkheid, al zou Ethiopië wel bereid zijn lopende dossiers af te handelen.

Meest gelezen