Video player inladen...

Gevangenisstraffen tot 12 jaar voor grootste gevangenisopstand ooit in ons land

De rechter heeft gevangenisstraffen tot 12 jaar uitgesproken voor de grootste gevangenisopstand ooit in ons land. In mei 2016 brak in de gevangenis van Merksplas in Antwerpen een opstand uit van gevangenen. De advocaat van zes veroordeelden gaat bekijken of er beroep zal worden aangetekend tegen de uitspraak.

In mei 2016 brak in Merksplas een grote opstand uit onder gevangenen: bijna 200 gedetineerden weigerden na hun avondwandeling naar hun cel terug te keren. Ze vernielden een deel van de gebouwen, stichtten brand en gooiden met stenen naar de politie. De ravage was enorm: twee paviljoenen - goed voor 136 gedetineerden - zijn nog altijd buiten gebruik.

Op het proces stonden uiteindelijk 13 gevangenen terecht. De aanklager had straffen tot 13 jaar cel gevraagd: vooral de brandstichtingen bij nacht, het geweld tegen de cipiers en de vele vernielingen wogen zwaar door. De advocaten van de beklaagden hekelden het feit dat er "maar" 13 gedetineerden voor de rechtbank moesten komen. "In totaal kwamen er 200 gedetineerden in opstand. Slechts 13 staan terecht. Dat is willekeur. Het is ongepast om hen voor alles te laten opdraaien", klonk het op het proces. De 13 beklaagden werden vervolgd op basis van de verklaringen van de cipiers. 

De rechtbank heeft nu zes gedetineerden veroordeeld tot gevangenisstraffen van tien jaar of meer. Eén gedetineerde krijgt zelfs een celstraf van twaalf jaar. Vijf gedetineerden, die een kleinere rol speelden bij de opstand, hebben vier jaar cel gekregen. Eén gedetineerde is veroordeeld tot een jaar cel. Eén beklaagde werd vrijgesproken omdat er onvoldoende bewijzen waren.

De advocaat van een van de aanstokers vindt dat zijn cliënt een zware straf heeft gekregen. "Als we gaan kijken naar de staat waarin die blokken zich bevonden, dan denk ik dat we met heel oude blokken te maken hebben waar brandveiligheid geen prioriteit kreeg. De gebouwen waren technisch ook niet in orde op dat punt. Dan kan een voorval heel snel gaan uitbreiden. Voor mijn cliënt is het bijzonder moeilijk. Hij is begin vorig jaar in vrijheid gesteld. Hij heeft een moeder met een terminale ziekte die hij aan haar laatste dagen aan het helpen", zegt Andy Boermans. Hij gaat nu met zijn cliënt bekijken of ze beroep zullen aantekenen tegen de straf.

Uit ons archief: 8 mei 2016

Video player inladen...

Meest gelezen