Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hoe verloopt de regeringsvorming in Catalonië?

Morgen wordt de dag van de waarheid voor de Catalaanse leider Carles Puigdemont. Zal hij herbenoemd worden als minister-president? Die benoeming en de regeringsvorming verlopen volgens een strikte procedure. Een overzicht.

Bij de verkiezingen van 21 december haalden de drie separatistische partijen - de centrum-rechtse JuntsxCat van de afgezette minister-president Puigdemont, de linkse ERC van Oriol Junqueras, en de links-radicale CUP - samen 70 zetels, net genoeg voor een absolute meerderheid (68 van de 135 zetels in het Catalaanse parlement).

Al snel werd duidelijk dat de twee grootste separatistische partijen de handen in elkaar sloegen om samen een coalitie te vormen. Maar op de eerste zitting van het nieuwe parlement was het wachten tot 17 januari.

17 januari: Eerste zitting van het nieuwe Catalaanse parlement

Op 17 januari kwam het nieuwe Catalaanse parlement voor het eerst bij elkaar. Normaal wordt dat nieuwe parlement voor het eerst na de verkiezingen bijeengeroepen door de Catalaanse regering in lopende zaken, maar die is er nu niet, want die is afgezet door de inroeping van artikel 155 van de Spaanse grondwet, waarmee de Spaanse regering het bestuur van Catalonië gedeeltelijk heeft overgenomen. Het parlement werd dus bij elkaar geroepen door de Spaanse premier Rajoy.

Tijdens die eerste zitting werd de 38-jarige Roger Torrent van de linkse separatistische partij ERC verkozen tot parlementsvoorzitter van Catalonië.

22 januari: Catalaanse parlement draagt Carles Puigdemont opnieuw voor als minister-president

Intussen bereikten de twee grootste Catalaanse separatistische partijen een akkoord om opnieuw een coalitie te vormen voor een nieuwe regering. Carles Puigdemont werd opnieuw voorgedragen als minister-president. Hij wilde zich mogelijk vanuit België laten aanstellen als minister-president, via een videoconferentie. Maar volgens de Spaanse premier Rajoy kan Puigdemont onmogelijk een regering leiden vanuit Belgie. 

30 januari: Eerste debat over een nieuwe minister-president

Morgen moet Carles Puigdemont zijn regeerprogramma voorleggen aan het parlement. Daar wordt over gedebatteerd, en uiteindelijk volgt er een stemming. Als hij een absolute meerderheid achter zich krijgt in het parlement (de helft van de zetels plus 1, dat zijn er 68 in het Catalaanse parlement), mag hij zich de nieuwe minister-president noemen.

Hamvraag is natuurlijk hoe Puigdemont dat zal aanpakken. Het Grondwettelijke Hof in Spanje besliste zaterdagavond dat hij zélf fysiek aanwezig moet zijn om herbenoemd te worden als Catalaans minister-president. Z'n aanstelling via videoconferentie is dus uitgesloten. Maar zodra Puigdemont voet op Spaanse bodem zet, wordt hij zo goed als zeker gearresteerd.

Carles Puigdemont heeft parlementsvoorzitter Roger Torrent nu gevraagd om "bescherming" als hij morgen naar Barcelona zou reizen. In een brief argumenteert de Catalaanse leider dat hij beroep kan doen op zijn parlementaire onschendbaarheid. Volgens Puigdemont kunnen de Spaanse autoriteiten hem daardoor eigenlijk niet arresteren. 

2 februari: Tweede debat over een nieuwe minister-president

Als Catalonië morgen geen nieuwe minister-president heeft, dan komt er vrijdag een tweede debat. Een parlementslid van de linkse ERC liet al uitschijnen dat het niet uitgesloten is dat de separatisten op zoek gaan naar een andere kandidaat dan Puigdemont, om uit de impasse te geraken. Maar de ERC-woordvoerder was er dan weer als de kippen bij om dat te ontkrachten.

2 april: Uiterste datum om een regering te aan te stellen

Lukt het ook tijdens het tweede debat niet om een meerderheid achter een kandidaat-minister-president te krijgen, dan resten er nog twee maanden om wat anders te proberen. De liberale en antiseparatistische partij Ciudadanos bijvoorbeeld, die de grootste werd bij de verkiezingen van 21 december, zou kunnen proberen om een regering te vormen.

Als niemand er binnen die termijn in slaagt om een regering te vormen, dan volgen er onherroepelijk nieuwe verkiezingen. Die moeten gehouden worden tussen de 40 en de 60 dagen na 2 april, dat zou dan eind mei zijn, of ergens in juni. Gewoonlijk worden verkiezingen 54 dagen later gehouden, dat zou dan op 15 juni zijn. Er kan dus nog heel wat gebeuren voor er een nieuwe Catalaanse regering komt.