Hoe zou het nog zijn met monnik Giel, vier jaar na zijn vertrek naar Tibetaans klooster?

Monnik Giel is even terug in het land. Vier jaar geleden vertrok de - toen 15-jarige - jongen naar een Tibetaans klooster in India om daar een opleiding tot monnik te volgen. "Mijn leven daar is totaal anders, maar wellicht kom ik ooit terug naar België." 

Het veroorzaakte behoorlijk wat commotie, vier jaar geleden. Giel Foubert, op dat moment 15 jaar, wilde naar India om er een opleiding te volgen als monnik. Zijn moeder stond achter de beslissing, maar net voor hij in het vliegtuig wilde stappen, werd hij tegengehouden. Het parket wilde meer duidelijkheid en ging onderzoeken of zijn vertrek wel degelijk zijn eigen beslissing was. Uiteindelijk mocht de jongen alsnog vertrekken.

Intussen zijn we vier jaar later, is Giel 19 en mag hij ook al effectief monnik worden genoemd. Sinds Nieuwjaar is hij weer even - voor twee maanden - in het land. Samen met zijn moeder kwam hij langs bij "De madammen" van Radio 2. "Het is al de vierde keer dat ik terug ben in België sinds mijn vertrek", zegt de monnik. "Het is dus niet zo'n grote shock. Ik ben het intussen gewend om tussen de werelden van India en België te reizen."

We zouden hier meer moeten stilstaan bij de positieve zaken in het leven en minder moeten zagen

"Het gaat goed met mij", zo zegt de jongen. "Mijn leven daar is wel totaal anders. Ik heb gemerkt dat de mensen daar volledig anders denken dan wij hier in België. Hier zouden we meer moeten stilstaan bij de positieve zaken in het leven en een stuk minder moeten klagen. En als er toch iemand zaagt, dan moet je altijd de motivatie erachter zoeken. Als ik vroeger studeerde en mijn ma was aan het zagen, dan deed ze dat omdat ze wilde dat ik goed studeerde. Hier zoeken we achter veel te veel zaken problemen, dat doen ze in Tibet veel minder."

De afgelopen jaren heeft hij in het klooster vooral gestudeerd. "Ik moest bijvoorbeeld de taal onder de knie krijgen, wat echt niet makkelijk was. Het afgelopen jaar was eigenlijk het eerste jaar dat ik me ook echt kon inzetten. We studeren veel, vooral filosofie. Bidden doen we maar een uur per dag. Iedereen kan aan ons vragen om voor iets te bidden: voor iemand die overleden is, voor iemand die ziek is, maar ook mensen die een goede prijs willen voor hun tweedehandswagen, kunnen bij ons langskomen."

Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar ik denk dat ik ooit wel terugkeer naar België

En wat dan met de toekomst? "Net als velen droom ik van het blijvende geluk. Er zijn veel manieren om dat doel te bereiken. In het klooster worden we eigenlijk opgeleid om daarna als monnik de wereld ingestuurd te worden. Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar ik denk dat ik ooit wel terugkeer naar België."

Videospeler inladen...

Meest gelezen