Video player inladen...

Johan Heldenbergh: “Als ik een marxist ben, dan is Bart De Wever er ook een”

Acteur Johan Heldenbergh vertolkt Karl Marx in een nieuwe theatermonoloog, 200 jaar na de geboorte van de Duitse filosoof. 

Heldenbergh voelt zich verwant met Karl Marx: “Ik vind dat een theatermaker net als een filosoof de plicht heeft om ook iets over de samenleving te zeggen”, zei hij in “Van Gils en gasten”. Vanaf volgende week staat hij op de planken met de monoloog “Marx”, geschreven door theatermaker-filosoof Stefaan Van Brabandt. Een tweede stuk over een filosoof, na “Socrates”, vertolkt door Bruno Vanden Broecke.

Al van jongsaf aan was Heldenbergh geboeid door het ideeëngoed van Marx. Hij noemt zichzelf communist, maar geen marxist: “Als ik een marxist ben, dan is Bart De Wever er ook een. Marx reduceert de mens tot zijn economische staat, en Bart De Wever doet dat ook.”

Video player inladen...

Ziekte-uitkering geweigerd

Ook in zijn eigen leven probeert Johan Heldenbergh naar zijn principes te leven. Tijdens een lange periode van burn-out heeft hij al zijn spaarcenten opgesoupeerd. Een ziekte-uitkering vroeg hij niet aan. “Zolang ik spaargeld heb, heb ik het lastig om geld van de staat te vragen; je kunt dat beter anders inzetten. Ik heb wel wat Amerikaanse films gedaan en genoeg verdiend om een jaar voort te kunnen.”

“Marx” van Stefaan Van Brabandt met Johan Heldenbergh gaat op dinsdag 16 januari 2018 in première in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Daarna trekt de voorstelling door heel Vlaanderen.  

Meest gelezen