Journalist Wa Lone komt aan voor zijn hoorzitting.
AFP or licensors

EU vraagt vrijlating van Reuters-journalisten in Myanmar

De Europese Unie is de volgende grote speler die reageert op de aanhouding van twee journalisten van Reuters in Myanmar. Na een hoorzitting vandaag, moesten ze terug naar hun cel. Ze worden beschuldigd van het bezit van geheime documenten.

De twee journalisten, Wa Lone (31) en Kyaw Soe Oo (27), werden al op 12 december opgepakt. Dat gebeurde na een gesprek met politieagenten. Volgens hun familieleden zouden ze documenten hebben gekregen van de agenten. De journalisten brachten verslag uit van de crisis met de islamitische Rohingya in de westelijke staat Rakhine.

Volgens de politie zijn de journalisten gearresteerd omdat ze illegaal belangrijke en geheime informatie verzameld hadden, die ze met internationale media wilden delen. Ze zijn beschuldigd van een inbreuk op de "Official Secrets Act" uit 1923. Daarvoor zouden ze een gevangenisstraf van maximum 14 jaar kunnen krijgen. Op 23 januari wordt er beslist of ze op borg kunnen vrijkomen of niet.

Internationale reacties

Intussen hebben al veel landen en organisaties gereageerd op de aanhouding van de journalisten. De hoofdredacteur van Reuters noemt hun arrestatie een aanval op de persvrijheid en vraagt hun onmiddellijke vrijlating. De regering ontkent dat ze de persvrijheid aanvalt.

Reuters krijgt bijval van onder andere de VS, Frankrijk, de VN, Amnesty International, Human Rights Watch en Bill Clinton. Ook zij vragen de vrijlating van de journalisten. Bij de zitting vandaag waren ook vertegenwoordigers aanwezig van verschillende ambassades, de Verenigde Naties en de Europese Unie. 

De Europese Unie vraagt ook om de vrijlating van de journalisten. De EU beschouwt de gebeurtenissen als een test voor Myanmar om te tonen dat ze een democratie willen ontwikkelen. Europarlementslid Guy Verhofstadt is tevreden met de reactie van de EU, maar benadrukt dat de Unie klaar moet zijn om tot daden over te gaan.

Meest gelezen