Julian Assange krijgt een Ecuadoraans paspoort

Julian Assange, stichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks, heeft een Ecuadoraans paspoort gekregen. Hij zoekt al meer dan vijf jaar toevlucht in de ambassade van Ecuador in Londen.

Sinds woensdag staat hij onder het nummer 1729926483 in het burgerregister van Ecuador. Op Twitter plaatste hij een foto waarop hij het voetbaltruitje van de Ecuadoraanse nationale ploeg draagt. Het is onduidelijk wat dit betekent voor het juridische conflict rond Assange.

Assange had zijn toevlucht in de ambassade gezocht om een arrestatie en uitlevering aan Zweden te vermijden. Daar liep een onderzoek naar een verkrachtingszaak waarin de Zweedse justitie de Australiër wou verhoren.

Assange vreesde echter dat Stockholm hem aan de VS zou uitleveren. Washington houdt hem immers verantwoordelijk voor het lekken van gevoelige documenten over de oorlog in Irak en Afghanistan.

In mei seponeerde de Zweedse justitie verrassend de verkrachtingszaak. Zij trok ook het Europees aanhoudingsbevel in. Londen wil Assange arresteren als hij de ambassade verlaat.

Meest gelezen