Meer dan 457 miljoen euro ligt te slapen bij de bank

De Belgen hadden eind 2017 in totaal bijna 458 miljoen euro aan slapende tegoeden uitstaan. Dat is geld waar niemand nog naar omkijkt en dat in aanmerking komt voor teruggave aan de staat. Het bedrag ligt opnieuw enkele tientallen miljoenen hoger dan het jaar voordien, zo blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. Die merkt op dat de tegoeden nog altijd stijgen, maar minder dan vroeger.

Slapende tegoeden zijn bankrekeningen, verzekerings­overeenkomsten of safes waarmee al minstens vijf jaar niets is gebeurd en er ondertussen ook geen contact meer geweest is tussen de eigenaar en de bank. Het gaat bijvoorbeeld om rekeningen die grootouders voor hun kleinkinderen hadden geopend, maar waarvan ze hen nooit op de hoogte hebben gebracht.

Wie dertig jaar lang niet reageert, is zijn geld definitief kwijt. "Vorig jaar werden er 4.169 aanvragen tot opzoekingen ingediend. Hiervan waren er 1.118 negatief, wat wil zeggen dat er voor deze personen geen slapend tegoed is. De overige dossiers werden in behandeling genomen", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

Benieuwd of u stiekem toch miljonair bent? Check het op SlapendeRekeningen.be.

Meest gelezen