Moestuinproject in Melle, Merelbeke en Oosterzele

In Merelbeke is vandaag een opvallend project rond moestuinen gelanceerd. In verschillende deelgemeentes worden 35 identieke moestuintjes aangelegd die bewoners onderhouden. De tuintjes zijn observatiepunten en zullen drie jaar bestaan.

Het project wil nagaan welke invloed het landschap heeft op de biodiversiteit. Om dat te weten te komen, worden dus 35 moestuintjes van één vierkante meter aangelegd. In de tuintjes zullen volgens een vast schema een tiental gewassen staan, zoals prei, radijs en aardbei.

'Citizen Science'

Het unieke aan dit project is dat de inwoners van Lemberge, Gontrode, Landskouter en Gijzenzele een belangrijke rol spelen. De bewoners die de tuintjes onderhouden, mogen de opbrengst voor zichzelf houden.  Ze krijgen van het ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, alle materiaal dat nodig is. In ruil daarvoor verwacht het ILVO wel een heleboel informatie terug. Er wordt informatie verzameld over de grootte en de kwaliteit van de gewassen, maar daarnaast is ook de aanwezigheid van insecten of aantastingen van belang. Alle informatie wordt bijgehouden in een logboek.

Inwoners van Lemberge, Gontrode, Landskouter of Gijzenzele die willen meewerken aan deze vorm van burgerwetenschap, kunnen mailen naar frederik.gerits@ilvo.vlaanderen.be  Op 31 januari vindt een infovergadering plaats.

Meest gelezen