New Yorkse politie lost verkrachtingszaak uit 1994 op, die kranten nep noemden

De politie van New York heeft een 23 jaar oude verkrachtingszaak opgelost. De zaak werd destijds afgedaan als vals in verschillende kranten. De kranten riepen toen op om het slachtoffer te arresteren. De dader bleek serieverkrachter James Edward Webb.  

In 1994 liep een vrouw overdag door het Prospect Park in Brooklyn, New York, toen ze van achteren werd aangevallen door een man. Hij probeerde haar te verstikken en sleepte haar de struiken in, waar hij haar verkrachtte. De politie van New York City heeft de dader na 23 jaar kunnen identificeren aan de hand van nieuwe technologieën. 

"Twijfel over haar verhaal"

De toen 27-jarige vrouw was op weg naar huis met boodschappen. Ze gaf de politie een gedetailleerde beschrijving van haar aanvaller, maar de politie had eerst enige twijfel over haar verhaal en deelde die twijfel met de media.

Een politiebron dacht dat ze het verhaal had verzonnen omdat het haar toespraak als activiste zou versterken

Mike McAlary

Mike McAlary, toenmalige columnist van de krant New York Daily News, schreef dat hij van een politiebron had vernomen dat de vrouw haar verhaal had verzonnen. De vrouw zou kort na het voorval een toespraak geven tijdens een betoging over geweld tegen lesbiennes. De politiebron dacht dat ze het verhaal had verzonnen, omdat het haar toespraak als activiste zou versterken. 

"Politie keert standpunt"

De politie veranderde snel van standpunt, toen duidelijk werd dat er sperma werd aangetroffen op het lichaam en kleding van het slachtoffer. Toch liet de beperkte technologie destijds niet toe om het DNA van dader en slachtoffer te scheiden, en daarna te matchen aan een mogelijke dader. 

Onlangs werden er nieuwe technologieën toegepast op de stalen, zo kon het materiaal toch worden gematcht met een bekende dader in het bestand. Maar in die tijd bleef McAlary artikels schrijven over twijfels aan de oprechtheid van het slachtoffer. Hij riep zelfs op om haar te arresteren. 

De vrouw vervolgde de krant wegens smaad, maar de rechter legde een zeer zware bewijslast bij het slachtoffer, met als argument dat ze een publieke figuur was door haar activisme. Uiteindelijk werd de zaak verworpen. Columnist McAlary stierf in 1998.

(lees voort onder de foto)

Dader is beruchte serieverkrachter

Het hoofd van de New York City, Robert Boyce, maakte bekend dat er moderne technologieën werden gebruikt om het bewijsmateriaal opnieuw te onderzoeken en dat zijn team het DNA had gelinkt aan dat van de beruchte serieverkrachter James Edward Webb.

Webb zit momenteel een gevangenisstraf van 25 jaar uit in de staat New York voor het verkrachten van in totaal 10 vrouwen. Hij verkrachtte er zes in de jaren zeventig en vervolgens vier, in het midden van de jaren negentig, wanneer hij voorwaardelijk vrij was. Webb heeft zijn betrokkenheid in deze zaak ontkend.

Je kunt je voorstellen hoe emotioneel ze was. Ik denk dat mijn rechercheurs met haar mee hebben gehuild

Robert Boyce

"Je kunt je voorstellen hoe emotioneel ze was. Ik denk dat mijn rechercheurs met haar mee hebben gehuild", aldus Boyce. Hij zei dat de vrouw huilde van blijdschap toen haar werd verteld dat de zaak eindelijk opgelost is.

"Gemengde gevoelens"

Haar advocaat, Martin Garbus, zei dat ze zeer gemengde gevoelens ervoer. "Ze voelt een combinatie van pijn, verwarring en opluchting," vertelde Garbus, die haar ook indertijd vertegenwoordigde tijdens de zaak. 

“Ze heeft de Daily News en de politie van New York City om excuses gevraagd voor de manier waarop ze toen werd behandeld.” Garbus bekijkt of ze een nieuwe rechtszaak kunnen aanspannen. "We onderzoeken alle opties. De krantenartikels, die dag na dag meedogenloos waren, waren bijna net zo traumatisch als de verkrachting zelf", besloot Garbus.

De krantenartikels, die dag na dag meedogenloos waren, waren bijna net zo traumatisch als de verkrachting zelf

Martin Garbus

Meest gelezen