Video player inladen...

Nieuwe VS-ambassadeur in Nederland neemt (alweer) een valse start

Drie weken geleden ontkende de nieuwe Amerikaanse  ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra in het programma "Nieuwsuur" dat hij ooit had gezegd dat in Nederland politici in brand worden gestoken. Toen hij daar vandaag mee werd geconfronteerd, weigerde hij te antwoorden.

Venijn in de staart

De overhandiging van de geloofsbrieven van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Den Haag gaat altijd gepaard met enige pracht en praal. De ambassadeur wordt in een koets naar het paleis gereden, het Nederlandse volkslied weerklinkt, en dan volgt een korte ceremonie. Maar het venijn zat vandaag in de staart. De nieuwe ambassadeur Pete Hoekstra kreeg enkele vragen van de pers en hij weigerde te antwoorden. "Zo werkt het hier niet, jongens," liet een journalist zich ontvallen.

Nepnieuws

De pers wilde uitleg over een uitlating van de heer ambassadeur Pete Hoekstra (zelf geboren in Groningen, maar opgegroeid in de Verenigde Staten) dat er in Nederland politici in brand worden gestoken. Drie weken geleden had Nieuwsuur hem al eens met die bewering geconfronteerd, en toen had hij dat "nepnieuws" genoemd. Dat was niet verstandig van de man, want Nieuwsuur had daar zelfs beeld en geluid van.

Protest

Hoe zit dat nu, wilde de pers vandaag weten. "Gelooft u nu echt dat politici hier in brand worden gestoken?" Hoekstra dacht ervan af te komen met: "Ik heb me ervoor geëxcuseerd, ik kom er niet meer op terug." Maar de journalisten namen daar geen genoegen mee: "U bent in Nederland. Hier moet u vragen beantwoorden." Uiteindelijk verhinderden medewerkers van de ambassade dat er nog vragen kwamen over het onderwerp, onder protest van de journalisten. 

Meest gelezen