"Olietanker in Oost-Chinese Zee kan nog maand lang branden"

De brandende Iraanse olietanker in de Oost-Chinese Zee kan nog een maand lang blijven branden, dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie gezegd. De tanker staat al voor de vierde dag op rij in brand. De brand ontstond na een aanvaring met een vrachtschip. 1 lichaam is geborgen, nog 31 bemanningsleden zijn vermist.

In de Oost-Chinese Zee ligt al vier dagen op rij de brandende Iraanse olietanker "Sanchi". Volgens het Zuid-Koreaans ministerie kan de olietanker nog "een maand lang" blijven branden. De brand ontstond nadat de tanker in botsing was gekomen met een vrachtschip.

1 lichaam is geborgen, 31 bemanningsleden van de olietanker zijn nog vermist. Tientallen reddingsboten zijn op zoek naar de vermisten, maar de sterke winden, hoge golven en giftige dampen maken het een erg moeilijke opdracht. "De werkers proberen de scheepsbrand onder controle te krijgen, maar de vrees groeit dat het schip zou kunnen ontploffen of zinken", zei een ambtenaar van het ministerie. 

Wij geloven dat de brand twee weken tot een maand kan duren

Zuid-Koreaanse autoriteiten

"Wij geloven dat de brand twee weken tot een maand kan duren, als we eerdere ongevallen met olietanks bekijken", melden de Zuid-Koreaanse autoriteiten.

“Er is nog steeds hoop"

Het Iraanse bedrijf, National Iranian Tanker Co., waarvan de olietanker na een botsing in de Oost-Chinese Zee in vlammen opging, blijft volhouden dat er nog steeds hoop is dat overlevenden gevonden worden. 

“Reddingswerkers zullen waarschijnlijk overlevenden vinden, want de machinekamer wordt niet onmiddellijk beïnvloed door het vuur en ligt ongeveer 14 meter onder water", zegt Mohsen Bahrami, woordvoerder van National Iranian Tanker Co. "Er is nog steeds hoop." 

“Geen grootschalig olielek”

De Chinese overheid liet weten dat er "geen grootschalig olielek" was gevonden en dat de olie zo snel zou afbranden of verdampen, dat er binnen vijf uur na lekkage nog erg weinig residu zou achterblijven. "Zo wordt de kans op een ruwe olievlek klein", volgens de Chinese overheid.  

De milieuorganisatie Greenpeace vreest daarentegen voor een gigantische milieuramp, mogelijk een dan de grootste ooit. 

“60 miljoen dollar waard”

De tanker "Sanchi" kwam zaterdag in botsing met het vrachtschip "CF-kristal", dat graan vanuit de Verenigde Staten vervoerde. Het ongeval gebeurde op ongeveer 300 kilometer voor de kust van de Chinese stad Shanghai.

Het schip vervoerde 136.000 ton ultralichte olie die licht ontvlambaar is, de hoeveelheid komt overeen met 1 miljoen vaten en is ongeveer 60 miljoen dollar waard. Hoe het ongeluk is kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen