Oud-gevangenisdirecteur Wortel krijgt vier jaar cel voor aanranding gedetineerden

De rechtbank in Turnhout heeft de voormalige directeur van de gevangenis in Wortel veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor aanranding met geweld. Vier jaar geleden kwam de blinde gevangenisdirecteur in opspraak nadat verschillende gedetineerden een klacht hadden ingediend voor seksueel ongepast gedrag.

De zaak ging aan het rollen nadat een gedetineerde zelfmoord had gepleegd. In een brief klaagde hij over de seksuele handelingen met de gevangenis­directeur. Later volgden verschillende andere gevangenen met eenzelfde verhaal: in ruil voor seksuele handelingen zouden de gedetineerden een gunstiger regime hebben gekregen. 

De directeur heeft altijd ontkend. Zijn advocaat noemde het één groot complot van gedetineerden en cipiers. Het parket had met acht jaar cel een zware straf geëist, het is uiteindelijk vier jaar cel geworden, waarvan de helft met uitstel. Hij wordt ook voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet. De zestiger is intussen met pensioen. 

Meest gelezen