Video player inladen...

Pact tegen krapte op de arbeidsmarkt: ACV is verbaasd

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters gaat met de Vlaamse werkgeversorganisaties Voka en Unizo een pact afsluiten om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken.  De minister wil de "stock" van langdurig werklozen beter benutten,  meer gewicht geven aan competenties dan aan diploma's, en mislukte sollicitaties laten volgen door feedback.  De christelijke vakbond is verbaasd dat hij niet mag meepraten.   

Vlaamse bedrijven hebben het almaar moeilijker om personeel te vinden. Het aantal werkzoekenden daalt al meer dan twee jaar en de VDAB kreeg vorig jaar een recordaantal vacatures binnen. Vlaams minister van Werk Muyters roept de werkgevers van Voka en Unizo rond de tafel om oplossingen te vinden.

Minister Muyters heeft zijn huiswerk alvast gemaakt en presenteert de werkgevers vier actiepunten: langdurig werkzoekenden sneller (weer) aan het werk krijgen; competenties zijn belangrijker dan diploma’s; leren waar je werkt; sollicitatiefeedback. 

Langdurig werkzoekenden zijn niet altijd populair bij werkgevers en zijn vaak ook zelf weinig gemotiveerd om weer aan de slag te gaan, maar ze bezitten vaak een pak competenties en talenten die zeer gewild zijn op de arbeidsmarkt. De VDAB krijgt de taak de “stock” van langdurig werkzoekenden nog beter en sneller te screenen “zodat hun aanwezig potentieel sneller benut kan worden”.

Weg met het diploma

Veel werkgevers zijn nog altijd geobsedeerd door diploma’s, maar dat moeten ze nu toch echt wel afleren, vindt de minister. Wat telt, is wat iemand echt kan, zijn of haar competenties. De VDAB heeft dat al begrepen en werkt al enkele jaren met competenties. Ze biedt iemand een baan aan, niet op grond van wat iemand ooit gestudeerd heeft of wat hij of zij als vorige job heeft uitgevoerd, maar op basis van wat iemand “kent, kan of nog kan leren”. 

In het verlengde van die competentie-gerichtheid ligt de verhoogde aandacht voor individuele beroepsopleiding en werkplekleren. Concreet: je leert (bij) op de plek waar je later aan de slag zult gaan. Muyters wil dat dit systeem eenvoudiger wordt en dat het vaker wordt toegepast. 

Als een sollicitatie niet succesvol is verlopen, kan de werkgever aan de VDAB feedback geven. Die informatie is voor de VDAB zeer nuttig om werkzoekenden beter te begeleiden en hun meer geschikte vacatures te bezorgen, maar kan ook een signaal zijn voor een betere controle of sanctionering van de werkzoekende. 

ACV verbaasd: "En het sociaal overleg dan?"

De christelijke vakbond ACV is verbaasd dat minister Muyters alleen naar de werkgeversorganisaties Voka en Unizo kijkt om zijn pact tot een goed einde te brengen. Nationaal secretaris Ann Vermorgen van het ACV begrijpt niet wat de minister bezield heeft: "Dit is niet zijn gewoonte. Het gaat hier namelijk over zaken die normaliter onderwerp van sociaal overleg zijn en waarover wij als sociale partners vroeger ook al akkoorden hebben gesloten. Ik begrijp dus niet waarom wij als vakbond nu worden uitgesloten."  

Meest gelezen