Video player inladen...

Pfizer stopt met onderzoek naar medicatie tegen alzheimer en parkinson

Pfizer Inc, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, stopt met onderzoek naar nieuwe medicatie tegen parkinson en alzheimer. Eerder deden andere firma's dat ook al. "De investeringen die ze deden, brachten niet het resultaat waar ze op hoopten: een medicijn", zegt professor Christine Van Broeckhoven. "Er is nog te weinig kennis over de ziektes, en dat is essentieel om een medicijn te kunnen ontwikkelen. We moeten dus blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek."

Alzheimer en parkinson zijn twee zogenoemde degeneratieve ziektes in het centrale zenuwstelsel, waarbij cellen mettertijd afsterven ("degenereren"). De exacte oorzaken zijn complex. Bij alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, weten we al dat de opstapeling van het eiwit amyloïde in de hersenen ("plaques") een rol speelt. Bij parkinson sterven hersenzenuwcellen die dopamine produceren af, een hormoon dat we nodig hebben om soepel te kunnen bewegen. Voor beide aandoeningen geldt dat ze ongeneeslijk zijn.

De ziekteprocessen zijn complex en nog lang niet helemaal uitgeklaard. Farmaceutische bedrijven voeren wereldwijd al jarenlang onderzoek naar de ziektes, in de hoop meer stappen te zetten naar behandelingen. Die onderzoeken zijn peperduur. Ze leveren wel veel kennis op, een effectief medicijn dat alle testfases met glans doorstaat, is er echter nog niet.  

Pfizer zet nu het onderzoek naar medicijnen tegen alzheimer en parkinson stop. Het is niet het eerste farmaceutische bedrijf dat dat doet. Vorig jaar trok gigant Merck al de stekker uit een dure klinische studie. Ook het kleinere Axovant beëindigde zijn testen met het medicijn intepirdine.

"Investeringen konden niet worden omgezet in resultaat"

"De investeringen die de farmaceutische bedrijven de laatste 10, 20 jaar gedaan hebben, hebben niet het resultaat gebracht waarop ze hadden gehoopt. Met andere woorden, ze konden niet worden omgezet in medicatie voor mensen met alzheimer en parkinson", zegt professor Christine Van Broeckhoven (UAntwerpen), expert in het onderzoek naar alzheimer.

Het is de opdracht van de farmabedrijven om de kennis die wetenschappers genereren, te vertalen naar medicatie voor patiënten met alzheimer en parkinson. "Dat betekent dat zij de grootste investeringen doen om dat te kunnen realiseren. Maar als dat te lang duurt en er is geen resultaat, dan is het voor een bedrijf onduidelijk in welke richting men gaat", zegt Van Broeckhoven.

"Investeren in wetenschappelijk onderzoek is essentieel"

Wat volgens Van Broeckhoven ook een rol speelt: er is nog te weinig kennis over de ziekteprocessen bij alzheimer en parkinson. "Bedrijven hebben die wetenschappelijke kennis nodig, kennis die wordt verworven door onderzoek aan universiteiten en instituten. En dat is een opdracht van de overheid. We moeten blijven investeren in dat wetenschappelijke onderzoek."

Het aantal patiënten met alzheimer en parkinson blijft stijgen naarmate onze samenleving ouder en grijzer wordt. "De ziektes zijn complexer dan we dachten, er zijn verschillende factoren die een rol spelen die we nu nog niet allemaal kennen. Daar moeten we echt veel meer in investeren, in die wetenschappelijke kennis", zegt Van Broeckhoven. "Die inzichten zijn essentieel om succesvolle medicatie te kunnen ontwikkelen."

Banenverlies bij Pfizer

Pfizer zal de financiële middelen die nu vrijkomen, inzetten in het onderzoek naar medicijnen voor andere aandoeningen en hoopt zo meer te betekenen voor andere patiënten. Ongeveer 300 werknemers van Pfizer zullen hun baan verliezen, voornamelijk aan de noordoostkust van de Verenigde Staten.

Meest gelezen