Video player inladen ...

Pollenbarometer: ontdek hier wanneer de pollen van welke boom- of grassoort door de lucht dwarrelen

Maart was een vrij rustige maand voor hooikoortslijders. Maar met de eerste warme dagen in april is het aantal pollen in de lucht flink gestegen. Ontdek hieronder wanneer je van welke boom- of grassoort last kan krijgen door het stuifmeel in de lucht.

jan/feb
maa/apr
mei/jun
jul/aug
sep
Kaart
Kaart
Kaart
Kaart
Kaart

Klik op een periode om te zien welke pollen actief zijn in die periode.

januari/februari

hazelaar

Hazelaar

Een inheemse struik uit de berkenfamilie die zowel voorkomt in bossen als in hagen. In de winter herkenbaar aan z’n katjes: witte mannelijke bloemetjes die uit schubjes en meeldraden bestaan. Zodra de ergste winterkou verdwenen is, groeien de bloemetjes uit tot een “rups” en geven ze pollen af.

boom

Els

Inheemse loofboom die net als de hazelaar tot de berkenfamilie behoort, en net als de hazelaar katjes heeft. De mannelijke gaan als ze uitgroeien neerhangen, de vrouwelijke rechtop staan. In België bestaan er 2 soorten elzen: de zwarte die bloeit in maart, en de witte of grijze die bloeit vanaf januari.

boom

Es

Europese boom uit de olijffamilie die snel groeit en wel 40 meter hoog kan worden. Wordt vaak aangeplant als sierboom in lanen. De es heeft een ingewikkeld reproductiesysteem waarbij sommige soorten eenslachtige en andere soorten tweeslachtige of zelfs polygame bloeiwijzen vertonen. In de winter herkenbaar aan zwarte, tegenoverstaande knoppen op de takken.

maart/april

boom

Hazelaar

Een inheemse struik uit de berkenfamilie die zowel voorkomt in bossen als in hagen. In de winter herkenbaar aan z’n katjes: witte mannelijke bloemetjes die uit schubjes en meeldraden bestaan. Zodra de ergste winterkou verdwenen is, groeien de bloemetjes uit tot een “rups” en geven ze pollen af.

boom

Els

Inheemse loofboom die net als de hazelaar tot de berkenfamilie behoort, en net als de hazelaar katjes heeft. De mannelijke gaan als ze uitgroeien neerhangen, de vrouwelijke rechtop staan. In België bestaan er 2 soorten elzen: de zwarte die bloeit in maart, en de witte of grijze die bloeit vanaf januari.

boom

Es

Europese boom uit de olijffamilie die snel groeit en wel 40 meter hoog kan worden. Wordt vaak aangeplant als sierboom in lanen. De es heeft een ingewikkeld reproductiesysteem waarbij sommige soorten eenslachtige en andere soorten tweeslachtige of zelfs polygame bloeiwijzen vertonen. In de winter herkenbaar aan zwarte, tegenoverstaande knoppen op de takken.

boom

Haagbeuk

Inheemse loofboom uit de berkenfamilie, niet te verwarren met de beuk die tot een andere familie behoort maar wel gelijkaardige bladeren heeft. Wordt vaak gebruikt om hagen mee aan te leggen maar kan ook uitgroeien tot een flinke boom van wel 25 meter. Wordt in de lente bewoond door de meikever.

boom

Berk

De berk of betula (Latijn) behoort zoals de naam het zegt tot de berkenfamilie. De mannelijke katjes zijn geel en hangen als een rups omlaag. Ook kenmerkend aan de boom is de afbladderende bast die in de lente meestal wit is.

boom

Plataan

Is een boomsoort die op zich staat en geen andere familieleden heeft. Wordt vaak aangeplant in parken, straten en lanen. Heeft net als de berk een afbladderende bast. Een plataan heeft zowel mannelijke (met stuifmeeldraden) als vrouwelijke (met stamper) bloemetjes die bolvormig zijn. De vrouwelijke zijn groter en blijven het hele jaar door aan de boom hangen.

Noot: het jonge blad van de plataan heeft haartjes die – los van de pollen - allergische reacties kunnen veroorzaken

boom

Eik

Taai geslacht van loofbomen die heel oud kunnen worden. Bloeit pas op 30 tot 40 jarige leeftijd en bloeit ook niet elk jaar. De mannelijke katjes zijn bruingeel en hangen omlaag.

boom

Beuk

Boom uit de napjesdragersfamilie, een van de belangrijkste bomenfamilies op het noordelijk halfrond. Wordt vaak in hagen of lanen geplant. De mannelijke bloemetjes hangen in een tros naar beneden. Ze zijn klokvormig en hebben elk 4 of meer meeldraden.

boom

Zuring

Kruidachtige plant uit de duizendknoopfamilie die doorgaans op zure grond groeit. Is een tweehuizige soort wat betekent dat sommige zuringplanten uitsluitend mannelijke bloemetjes hebben (met meeldraden en pollen) en andere uitsluitend vrouwelijke (met stamper). Heeft verschillende ondersoorten waarvan de eetbare veldzuring veel voorkomt in onze graslanden.

boom

Weegbree

Geslacht uit de weegbreefamilie. Sommige soorten zijn tredplanten die voorkomen op alle plekken waar gelopen wordt, van wandelpaden in de natuur tot stoepen in de stad. Andere groeien in graslanden. Hoewel de pollen van weegbree allergische reacties kunnen uitlokken, hebben de planten ook geneeskrachtige eigenschappen. Sommige soorten worden gebruikt tegen aandoeningen van de luchtwegen en constipatie.

boom

Grassenfamilie

Is met 8.000 soorten een van de grootste plantenfamilies. Ook granen als tarwe en rijst behoren ertoe. Grassen laten zich bestuiven door de wind en produceren veel pollen of stuifmeel.

mei/juni

boom

Es

Europese boom uit de olijffamilie die snel groeit en wel 40 meter hoog kan worden. Wordt vaak aangeplant als sierboom in lanen. De es heeft een ingewikkeld reproductiesysteem waarbij sommige soorten eenslachtige en andere soorten tweeslachtige of zelfs polygame bloeiwijzen vertonen. In de winter herkenbaar aan zwarte, tegenoverstaande knoppen op de takken.

boom

Haagbeuk

Inheemse loofboom uit de berkenfamilie, niet te verwarren met de beuk die tot een andere familie behoort maar wel gelijkaardige bladeren heeft. Wordt vaak gebruikt om hagen mee aan te leggen maar kan ook uitgroeien tot een flinke boom van wel 25 meter. Wordt in de lente bewoond door de meikever.

boom

Berk

De berk of betula (Latijn) behoort zoals de naam het zegt tot de berkenfamilie. De mannelijke katjes zijn geel en hangen als een rups omlaag. Ook kenmerkend aan de boom is de afbladderende bast die in de lente meestal wit is.

boom

Plataan

Is een boomsoort die op zich staat en geen andere familieleden heeft. Wordt vaak aangeplant in parken, straten en lanen. Heeft net als de berk een afbladderende bast. Een plataan heeft zowel mannelijke (met stuifmeeldraden) als vrouwelijke (met stamper) bloemetjes die bolvormig zijn. De vrouwelijke zijn groter en blijven het hele jaar door aan de boom hangen.

Noot: het jonge blad van de plataan heeft haartjes die – los van de pollen - allergische reacties kunnen veroorzaken

boom

Eik

Taai geslacht van loofbomen die heel oud kunnen worden. Bloeit pas op 30 tot 40 jarige leeftijd en bloeit ook niet elk jaar. De mannelijke katjes zijn bruingeel en hangen omlaag.

boom

Beuk

Boom uit de napjesdragersfamilie, een van de belangrijkste bomenfamilies op het noordelijk halfrond. Wordt vaak in hagen of lanen geplant. De mannelijke bloemetjes hangen in een tros naar beneden. Ze zijn klokvormig en hebben elk 4 of meer meeldraden.

boom

Zuring

Kruidachtige plant uit de duizendknoopfamilie die doorgaans op zure grond groeit. Is een tweehuizige soort wat betekent dat sommige zuringplanten uitsluitend mannelijke bloemetjes hebben (met meeldraden en pollen) en andere uitsluitend vrouwelijke (met stamper). Heeft verschillende ondersoorten waarvan de eetbare veldzuring veel voorkomt in onze graslanden.

boom

Weegbree

Geslacht uit de weegbreefamilie. Sommige soorten zijn tredplanten die voorkomen op alle plekken waar gelopen wordt, van wandelpaden in de natuur tot stoepen in de stad. Andere groeien in graslanden. Hoewel de pollen van weegbree allergische reacties kunnen uitlokken, hebben de planten ook geneeskrachtige eigenschappen. Sommige soorten worden gebruikt tegen aandoeningen van de luchtwegen en constipatie.

boom

Grassenfamilie

Is met 8.000 soorten een van de grootste plantenfamilies. Ook granen als tarwe en rijst behoren ertoe. Grassen laten zich bestuiven door de wind en produceren veel pollen of stuifmeel.

juli/augustus

boom

Tamme Kastanje

behoort net als de beuk tot de napjesdragersfamilie en is afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee. De mannelijke bloemetjes groeien als een aar omhoog. Om insecten aan te lokken scheiden ze ook een geur af

boom

Zuring

Kruidachtige plant uit de duizendknoopfamilie die doorgaans op zure grond groeit. Is een tweehuizige soort wat betekent dat sommige zuringplanten uitsluitend mannelijke bloemetjes hebben (met meeldraden en pollen) en andere uitsluitend vrouwelijke (met stamper). Heeft verschillende ondersoorten waarvan de eetbare veldzuring veel voorkomt in onze graslanden.

boom

Weegbree

Geslacht uit de weegbreefamilie. Sommige soorten zijn tredplanten die voorkomen op alle plekken waar gelopen wordt, van wandelpaden in de natuur tot stoepen in de stad. Andere groeien in graslanden. Hoewel de pollen van weegbree allergische reacties kunnen uitlokken, hebben de planten ook geneeskrachtige eigenschappen. Sommige soorten worden gebruikt tegen aandoeningen van de luchtwegen en constipatie.

boom

Grassenfamilie

Is met 8.000 soorten een van de grootste plantenfamilies. Ook granen als tarwe en rijst behoren ertoe. Grassen laten zich bestuiven door de wind en produceren veel pollen of stuifmeel.

boom

Alsem

Geslacht uit de composietenfamilie, waartoe onder meer de keukenkruiden dragon en citroenkruid behoren. Grote boosdoener uit deze familie is bijvoet, een onkruid dat terug te vinden is aan weg- en waterkanten. De plant kan ruim een meter hoog worden en is te herkennen aan de vele vertakkingen en de kleine gele bloemen.

september

boom

Weegbree

Geslacht uit de weegbreefamilie. Sommige soorten zijn tredplanten die voorkomen op alle plekken waar gelopen wordt, van wandelpaden in de natuur tot stoepen in de stad. Andere groeien in graslanden. Hoewel de pollen van weegbree allergische reacties kunnen uitlokken, hebben de planten ook geneeskrachtige eigenschappen. Sommige soorten worden gebruikt tegen aandoeningen van de luchtwegen en constipatie.

boom

Grassenfamilie

Is met 8.000 soorten een van de grootste plantenfamilies. Ook granen als tarwe en rijst behoren ertoe. Grassen laten zich bestuiven door de wind en produceren veel pollen of stuifmeel.

boom

Alsem

Geslacht uit de composietenfamilie, waartoe onder meer de keukenkruiden dragon en citroenkruid behoren. Grote boosdoener uit deze familie is bijvoet, een onkruid dat terug te vinden is aan weg- en waterkanten. De plant kan ruim een meter hoog worden en is te herkennen aan de vele vertakkingen en de kleine gele bloemen.