Schilderijen vergeten schilder uit Diest vliegen de deur uit

Tijdens zijn leven verkocht abstract schilder Maurits Verhaegen geen enkel schilderij. Maar toen zijn familie gisteren besliste om 200 van zijn werken weg te géven, vlogen ze de deur uit.

Tijdens zijn leven heeft Maurits Verhaegen uit Diest geen enkel schilderij verkocht. "Mijn grootvader was een erg introvert man, helemaal niet sociaal. Hij ging helemaal op in het schilderen. Het verkopen van zijn werken daar was hij helemaal niet mee bezig", zegt Elise Verhaegen, zijn enige kleindochter. "Schilderen was zijn hele leven maar hij moest van zijn ouders de beenhouwerij overnemen. Schilderen deed hij dan maar na de uren. Tot diep in de nacht."

Zo heeft Maurits Verhaegen tijdens zijn leven een 600-tal werken bij elkaar geschilderd. Zijn stijl was abstract van na WO II. De werken geven een verwrongen realiteit weer omdat de werkelijkheid meteen na WO II ook niet zo fraai was.

Gisteren heeft de familie Verhaegen 200 werken weggegeven. Op anderhalve dag waren ze de deur uit. "Ik ben net te laat, zei een dame uit Antwerpen. Voor iemand zoals ik, met een passie voor kunst, was dit een unieke gelegenheid om zo'n mooi werk te bezitten."

Maar niet getreurd. De familie Verhaegen heeft nog 400 werken op zolder liggen waarvan ze er 300 wil verkopen. Deze keer dus niet gratis. Wil je dus toch nog een authentieke Maurits Verhaegen aan je muur, dan kan je je aanmelden bij Cultuurcentrum De Amer in Diest. De familie Verhaegen neemt dan contact met je op voor een rondleiding op hun (schatten)zolder.

Meest gelezen