Laura Lynn is niet alleen: ook deze BV’s hadden last van een stalker

Vandaag is de stalker van Laura Lynn veroordeeld tot drie jaar cel, met uitstel onder voorwaarden. De zangeres uit Ardooie is niet de enige bekende Vlaming die ooit last had van een stalker. Wij doken in het archief op zoek naar andere bekende gevallen.

Schlagerzangeres Laura Lynn had maanden last van een stalker. Een 42-jarige zwakbegaafde man uit Poperinge stuurde haar dagelijks tot wel negentig sms’jes. En daar hield het niet op, hij begon zelfs haar moeder en vriend te stalken. De procureur vorderde twee jaar met uitstel. Veel bekende Vlamingen bleken ooit last te hebben van een stalker.

Koen Wauters: naakt in de badkamer

De bekendste stalkster is mogelijk die van Koen Wauters. Hij werd in de jaren negentig vier jaar lang gestalkt door Sidi C., die dacht dat elk Clouseau-nummer over haar ging. Ze was ervan overtuigd dat Wauters net zo verliefd op haar was als zij op hem. Het ging zelfs zo ver dat ze op een dag bij de zanger in de badkamer inbrak toen hij er naakt stond. Wauters reageerde toen met de vraag: "Stoort het als ik mij aankleed?". Het was meteen de eerste en laatste keer dat hij zijn stalkster ontmoette. Sidi C. kreeg in 1998 een straatverbod opgelegd en werd geïnterneerd. 

Willy Sommers: dode muizen in doodskistjes

Zanger Willy Sommers kreeg in 2012 te maken met een stalkster die doodskistjes stuurde met de namen van zijn kinderen en kleindochter op. Binnenin de kistjes legde ze dode muizen met rozen. Achteraf bleek ze een van zijn grootste fans die vaak op de eerste rij stond. Het hof van beroep in Brussel veroordeelde de vrouw wegens stalking en bedreiging. Ze kreeg 18 maanden met uitstel en moest elk contact met het gezin van de zanger vermijden. 

Foto Kurt bvba

Goedele Liekens: live op televisie

Goedele Liekens liet ooit een omheining rond haar huis plaatsen omdat haar stalker het zo bont maakte en berichten stuurde over de kleren aan haar wasdraad. In 1998 richtte ze zich op het einde van haar talkshow "Goedele" live op televisie tot haar eigen stalker: "Ik weet dat u zit te kijken en u weet dat ik u bedoel. Wilt u me vanaf nu met rust laten?" Tot een zaak kwam het nooit. Het stalken doofde vanzelf uit. 

Ik weet dat u zit te kijken en u weet dat ik u bedoel. Wilt u me vanaf nu met rust laten?

Goedele Liekens

Natalia: bedreigd met onthoofding

Zangeres Natalia had in 2015 last van een stalker. De man gaf zich uit voor ISIS Belgium en dreigde er via Twitter mee om haar te onthoofden "indien ze niet stopte om zich als hoer te gedragen om platen te verkopen". Hij dreigde er eveneens mee een aanslag te plegen op een van haar concerten. Later bleek dat de man een grote fan was. De man in kwestie werd veroordeeld tot 10 maanden voorwaardelijk en moest een schadevergoeding van 7.500 euro betalen. 

© VRT

Theo Francken

Niet enkel zangers blijken geliefd. Ook enkele van onze politici kunnen erover meespreken. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had 3,5 jaar lang een 62-jarige stalkster. Linda S. beweerde dat ze zijn soulmate was en belde hem tot wel tien keer per dag. De rechtbank in Leuven besliste vorig jaar dat de vrouw ontoerekeningsvatbaar was en geïnterneerd moest worden. Francken reageerde via een tweet op het vonnis:

Daarmee was Francken niet aan zijn eerste stalkster toe. Eerder had de staatssecretaris al last van een andere stalkster die op een dag zijn huis te koop zette en hem had geabonneerd op enkele magazines, waaronder een wijnmagazine. 

Herman De Croo: complottheorieën en marsmannetjes

En ook Herman De Croo (Open VLD) werd ooit gestalkt door een 59-jarige vrouw die in oktober van vorig jaar geïnterneerd werd omdat ze duizenden faxen per jaar stuurde. Haar faxen gingen steeds over complottheorieën van de Chinese overheid en marsmannetjes. De Croo had in een jaar tijd een stapel van anderhalve meter faxpapier van de vrouw verzameld.

Bart De Wever, Wouter Beke en Kris Peeters

N-VA-voorzitter Bart De Wever, CD&V-voorzitter Wouter Beke en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) kregen te maken met dezelfde stalker. Jan M. uit Antwerpen stuurde bedreigingen en beledigingen en werd uiteindelijk geïnterneerd. 

Sven Mary

Zelfs toppleiters ontlopen geen stalkers. De stalker van strafpleiter Sven Mary werd in november van vorig jaar veroordeeld tot 20 maanden effectieve cel. Een in Duitsland wonende Belg had twitterberichten in naam van Mary verstuurd, beledigende mails gestuurd en valse webpagina’s aangemaakt in zijn naam.

Meest gelezen