Sterdirigent Dutoit stapt op na beschuldigingen van seksueel misbruik

Charles Dutoit, artistiek directeur en hoofddirigent van het Royal Philharmonic Orchestra in Londen, vertrekt vroeger dan gepland. Verschillende musici beschuldigen hem van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Ook in de klassieke muziek is er sprake van seksueel (machts)misbruik. Eind vorig jaar al waren er aantijgingen van drie operazangeressen en een muzikant tegen Charles Dutoit, dirigent van het prestigieuze Londense Royal Philharmonic. Het misbruik zou zijn gebeurd tussen 1985 en 2010. De dirigent zou de zangeressen onder dwang hebben gekust en betast.

Charles Dutoit ontkent alles en brengt zijn juridische verdediging in stelling. Maar intussen hebben verschillende andere orkesten, zoals het Boston en het San Francisco Symphony Orchestra, al hun samenwerking met hem opgezegd.

Nu is bekendgemaakt, na een spoedzitting van het bestuur en een gesprek met Dutoit, dat hij per direct vertrekt bij het Royal Philharmonic Orchestra. Zijn contract liep nog tot oktober 2019. Maar volgens het orkest "maakten de onzekerheid en de media-aandacht zijn positie onhoudbaar".

Dutoit is een Zwitser van 81. Hij maakte vooral naam met uitvoeringen en opnames van Franse twintigste-eeuwse muziek, zoals Berlioz of Ravel.  Twee keer won hij een Grammy Award.

Meest gelezen