Video player inladen...

Trump vergadert live op tv over toekomst "Dreamers": "Hij toonde zich als een stabiele huisvader"

Behoorlijk opvallende 55 minuten, gisteravond op de Amerikaanse televisie. De Amerikaanse president Donald Trump onderhandelde over zijn immigratiebeleid - en dan vooral over de toekomst van de "dreamers" - en liet de hele wereld live meevolgen. "Hij wilde tonen dat hij het wél kan, na de speculaties van de afgelopen dagen."

Het boek "Fire and fury" over de Amerikaanse president Donald Trump heeft de afgelopen dagen behoorlijk wat commotie veroorzaakt. Amerikaanse media speculeren voortdurend over de vraag of Trump wel mentaal fit genoeg is om president te zijn.

"Gisteren wilde hij tonen dat hij dat wel degelijk is", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. Hij liet een vergadering over zijn immigratiebeleid live volgen door de pers. Het gevolg? 55 zeer opmerkelijke minuten.

Beschermde status

De vergadering ging vooral over de toekomst van de zogenoemde "Dreamers", zo'n 800.000 jonge immigranten - vooral uit Mexico - die als kind illegaal met hun ouders naar de Verenigde Staten kwamen. Zij kregen onder president Barack Obama een berschermde status. Maar die bescherming wil Trump afschaffen, zo kondigde hij vorig jaar aan. Het Congres krijgt tot volgende maand om tot een oplossing te komen.

De president toonde zich opvallend mild. Hij verbaasde vriend en vijand

"De president toonde zich opvallend mild. Hij verbaasde vriend en vijand", zegt Soenens. "Zijn eigen partijgenoten schrokken behoorlijk toen Trump zei dat hij een regeling wilde uitwerken voor de dreamers en dat daar zelfs geen voorwaarden aan verbonden moeten zijn. Hij toonde zich als een bezadigde en stabiele huisvader, die een president eigenlijk moet zijn."

(Lees voort onder de foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Maar die voorwaarden zijn net heel belangrijk voor de Republikeinen. Zij willen pas een regeling voor de dreamers als er ook geld komt voor een muur aan de grens met Mexico. "Later heeft Trump het wel rechtgezet via Twitter. Daar zei hij dat hij uiteraard ook een muur wil."

Trump kan van het ene moment op het andere van standpunt veranderen

Wat de toekomst brengt, weet echter niemand. "Je weet het nooit zeker bij Trump. Hij kan van het ene moment op het andere van standpunt veranderen", zegt Soenens.

Intussen heeft een rechter in San Francisco beslist dat de Dreamers alle rechten behouden, zolang er rechtszaken lopen. 

Meest gelezen