2017 Invision

Vrije tribune Catherine Deneuve en co veroorzaakt storm van kritiek in Frankrijk

In Frankrijk is een storm van kritiek ontstaan op de vrije tribune van Catherine Deneuve en co in Le Monde waarin ze stellen dat "mannen vrouwen mogen lastigvallen". Verschillende vrouwen en vrouwenrechtenorganisaties dienen hen van antwoord.

Het #MeToo-debat woedt ook in Frankrijk volop. Getuige daarvan de commotie die is ontstaan over een vrije tribune die gisteren in Le Monde is verschenen en waarin grote namen als Catherine Deneuve, Catherine Millet en Ingrid Caven stellen dat "mannen vrouwen mogen lastigvallen". "Verkrachting is een misdaad, maar aanhoudend of onhandig flirten is dat niet, noch is hoffelijkheid een machistische agressie", schrijven ze onder meer.

Oud-minister van Vrouwenrechten Laurence Rossignol (PS) reageert vandaag woedend op France Inter. "Ik zou deze tribune niet alleen niet hebben ondertekend, als ik de kans had gekregen met een vrouw als Catherine Deneuve te spreken, zou ik haar hebben uitgelegd dat deze tribune niet alleen een slag in het gezicht is van alle vrouwen die de realiteit van seksuele predatie aanklagen, maar ook dat ze mannen geen dienst bewijst."

"Deze tribune is ondertekend door een groep antifeministen die denken dat dominantie door mannen niet bestaat en verdedigt in werkelijkheid een klassieke seksuele orde die verschillende rollen aan mannen en vrouwen toekent: mannen zijn veroveraars, vrouwen zijn prooien."

Extremen

In een tegentribune op francetvinfo.fr laat ook een dertigtal feministen van zich horen. "Zodra gelijkheid dichterbij komt, al is het slechts een halve millimeter, waarschuwen goede zielen ons meteen dat we in extremen dreigen te vervallen", schrijven ze. "In Frankrijk zijn honderdduizenden vrouwen elke dag slachtoffer van intimidatie, tienduizenden van seksueel geweld en honderden van verkrachting."

"De auteurs van de tribune in Le Monde verwarren met opzet verleiding op basis van respect en plezier met geweld. Ze proberen het deksel te sluiten dat we hebben geopend. Ze zullen niet slagen."

Oud-minister Ségolène Royal betreurt op haar beurt op Twitter dat Deneuve haar naam onder de tribune heeft geschreven.

Ook staatssecretaris voor Gelijkheid tussen vrouwen en mannen Marlène Schiappa reageert, met name op een passage die stelt dat ook mannen die slechts de knie van een vrouw hebben aangeraakt vaak de volle laag krijgen. "Ik heb geen weet van een man die in Frankrijk is ontslagen omdat hij per ongeluk "de knie van een vrouw heeft aangeraakt"", schrijft ze. "Als hij bestaat, dat men hem mij dan voorstelt."

Meest gelezen