Vier lichamen van Venezolanen aangespoeld op Curaçao

Op het eiland Curaçao zijn vier lichamen van Venezolanen aangespoeld en er wordt gevreesd voor nog meer slachtoffers. Waarschijnlijk gaat het om jonge Venezolanen op zoek naar werk en een beter leven op de Nederlandse Antillen.

De lichamen van twee mannen en twee vrouwen, vermoedelijk twintigers, dreven op zee en werden ontdekt door de kustwacht in het noorden van Curaçao, weet correspondent Dick Drayer. Ook de boot waarmee ze aan land wilden komen is later teruggevonden, hij was in twee gebroken. Op die boot zaten vermoedelijk ruim 30 mensen, dus de hulpdiensten van Curaçao zijn een uitgebreide zoekactie gestart.  Totnutoe zijn twee Venezolanen met natte kleren opgespoord die de ramp blijkbaar hebben overleefd. Maar de vrees is dus dat er nog veel meer slachtoffers zijn. "Mijn perscontacten in Venezuela hebben uitgezocht dat er 34 mensen op die boot zaten en dat er even later zelfs een tweede boot is vertrokken met evenveel mensen aan boord", aldus Drayer.

Het is nu nacht en donker op Curaçao, maar van zodra het weer licht wordt gaan de zoekacties verder. 

Voertaal Spaans

De bootvluchtelingen uit Venezuela zijn meestal jonge mensen uit de noordelijke provincies die werk proberen te vinden op Aruba en Curaçao. Correspondent Dick Drayer beschrijft hoe hij in Venezuela elke avond grote groepen jongeren aantrof, die aan het wachten waren om zich te verstoppen tussen de bananen en andere groenten en fruit - want dat wordt officieel vanuit Venezuela geïmporteerd naar de Nederlandse Antillen. Op die manier maken heel veel Venezolanen illegaal de oversteek en "dat merken wij heel goed, want in de binnenstad is de voertaal bijna Spaans", aldus Drayer.

De Venezolaanse president Maduro heeft vorige week de grenzen gesloten in een poging om de mensensmokkel uit het land te stoppen. Morgen is er overleg tussen Nederland en Venezuela.

Meest gelezen